Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Završni ispit na Đakonskoj pastoralnoj godini u BK BiH

Završni ispit za 12 đakona s područja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koji su pohađali program zajedničke Pastoralne godine upriličen je u utorak, 28. svibnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, izvijestila je Nedjelja.

Mladomisnik Matej Zakanj slavio misu na zagrebačkoj Bogosloviji

Mladomisnik Matej Zakanj, nekadašnji član zagrebačke Bogoslovije, u četvrtak 23. svibnja, na spomendan sv. Deziderija, posjetio je Bogosloviju i predvodio misno slavlje u zajedništvu s bogoslovima i odgojiteljima, objavljeno je na stranicama Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Duhovno-marijanska glazbena večer „Ruži otajstvenoj“

Povodom 100 godina slavljenja svibanjske pobožnosti, u organizaciji Udruge Cjelovit život i Svetišta Gospe Sinjske, u ponedjeljak 27. svibnja, u prepunom klaustru crkve Gospi Sinjskoj u Sinju održana je duhovno-marijanska glazbena večer „Ruži otajstvenoj“.

Slavlje sakramenta potvrde u HKM Beč

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić podijelio je sakrament potvrde 185-ero krizmanika u subotu 25. svibnja u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču.

HKM London: Misa za domovinu i koncert zbora HKM London

U crkvi Presvetoga srca Isusova u Londonu misu za domovinu na Presveto Trojstvo, u nedjelju, 26. svibnja 2024. godine predstavio je voditelj Hrvatske katoličke misije London, fra Ljubomir Šimunović u suslavlju sa đakonom Domagojem Matokovićem, koji će 29. lipnja ove godine biti zaređen za svećenika Westminsterske biskupije, objavio je HKM London. 

Hodočašće vjeroučitelja Riječke nadbiskupije na Trsat

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva i Prvi svjetski dan djece u nedjelju, 26. svibnja, u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije vjeroučiteljice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri  okupili su se u trsatskom svetištu Majke Milosti kako bi u molitvi, pjesmi i slavljenju zahvalili za sve primljene milosti tijekom protekle školske godine, objavila je Riječka nadbiskupija.

Caritas: 23 milijuna Afganistanaca pati od gladi

Tri godine nakon što su vlast u Afganistanu preuzeli islamistički talibani, prilike u kojima živi tamošnje pučanstvo postale su dramatične, navodi njemački Caritas, a prenosi u ponedjeljak 27. svibnja KNA.

Vrhbosanski nadbiskup Vukšić u posjetu Austriji

U povodu obilježavanja 20 godina suradnje Vrhbosanske nadbiskupije i austrijske biskupije Gurk, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić posjetit će ovoga tjedna Austriju. U pratnji nadbiskupa Vukšića bit će ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa Mirko Šimić i drugi predstavnici Crkve u BiH, priopćila je u ponedjeljak 27. svibnja biskupija Gurk, a prenosi Kathpress.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Papina poruka za 1. Svjetski dan djece

Donosimo u cijelosti poruku pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK