Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Mons. Petar Palić govornik na mirovnoj konferenciji zaklade „Pro Oriente“

Na mirovnoj konferenciji zaklade „Pro Oriente“ o temi „Premošćivanje podjela: procesi zacjeljivanja ranjenih sjećanja u bivšoj Jugoslaviji“, koja se održava od srijede, 29. svibnja do subote, 1. lipnja 2024. u Trebinju u Bosni i Hercegovini, pozdravnu riječ sudionicima konferencije je uputio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić.

Marija Bistrica: S. Terezija od Isusa i Marije položila prve zavjete

Na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije u petak, 31. svibnja 2024. godine, u samostanskoj crkvi bistričkog Karmela s. Terezija od Isusa i Marije (Gabrijela Kolić) položila je prve zavjete u ruke časne majke Gabrijele od Otkupiteljeve Ljubavi (Gabrijela Batelja), izvijestile su sestre karmelićanke.

Proslava svetkovine Tijelova u Požegi

Središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 30. svibnja 2024. predvodio je u požeškoj katedrali mons. Antun Škvorčević, izvijestila je Požeška biskupija.

Proslava svetkovine Tijelova u Dugom Selu

Euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo predslavio je vlč. Tomislav Kralj u četvrtak 30. svibnja u Župi sv. Martina biskupa u Dugom Selu.

Kanfanar: Hodočašće u spomen na don Marka Zelka i euharistijsku objavu

Skupina od 55 hodočasnika iz talijanskog grada Pordenone i susjednih mjesta, u organizaciji Udruge „Propordenone“, Odbora „Sluga Božji Egidio Bullesi“ te Nacionalne udruge „Venezia, Giulia e Dalmazia“, hodočastilo je na svetkovinu Tijelova, u četvrta 30. svibnja, u Kanfanar, Galižanu i Vodnjan.

Studenti KBF-a u Đakovu posjetili Biblijsko-arheološku muzejsku izložbu u Cerniku

Studenti prve godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te polaznici Škole za župne suradnike vinkovačke regije, predvođeni profesorom na katedri Svetoga pisma Staroga i Novoga zavjeta KBF-a u Đakovu dr. sc. Ivanom Benakovićem, posjetili su u srijedu, 29. svibnja 2024., Biblijsko-arheološku muzejsku izložbu u Franjevačkom samostanu u Cerniku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.  

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 2. lipnja, izvijestili su iz Uredništva.

Mons. Gallagher susreo predsjednika Vlade Plenkovića

Vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama mons. Paul Richard Gallagher susreo se 31. svibnja s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Obavijest Zadarske nadbiskupije

Zadarska nadbiskupija objavljuje obavijest o statusu gosp. Marina Marjana Ninčevića. Obavijest prenosimo u cijelosti.

Osamnaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa "Lectio divina"

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II.", 29. svibnja 2024. održan je osamnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. 

Proslava svetkovine Tijelova u Krku

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove proslavljena je 30. svibnja u krčkoj katedrali. Euharistijsko slavlje predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, a koncelebrirala su osmorica svećenika i redovnika.

Tijelovo u Dubrovniku

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo u četvrtak 30. svibnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku i euharistijsku procesiju ulicama Grada, predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Svetkovina Tijelova u splitskoj prvostolnici

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove i Dan državnosti u četvrtak, 30. svibnja u crkvi sv. Dujma u Splitu predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Papina poruka za 1. Svjetski dan djece

Donosimo u cijelosti poruku pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK