Budi dio naše mreže
Izbornik

12. SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Novosti

Aktualno

Papa: Neka Jubilej 2025. bude svima prilika za oživljavanje nade

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinovu u četvrtak, 9. svibnja 2024. papa Franjo predvodio je službu predaje i čitanja Bule proglašenja redovnog Jubileja 2025. godine i Drugu večernju svetkovine Uzašašća Gospodinova. Predavanjem bule Papa je službeno najavio Redovni jubilej 2025. Služba je održana u atriju bazilike svetog Petra ispred Svetih vrata s početkom u 17.30 sati. U nastavku donosimo tekst predstavljanja papinske bule proglašenja Jubileja 2025. predstavnicima tiska koji je priredio Odsjek za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu Dikasterija za evangelizaciju.

Proslava s relikvijom bl. Jakova Zadranina u Zadru – Početak snažnije povezanosti s Bitettom i većeg čašćenja bl. Jakova u Zadru

Crkvena proslava dolaska relikvije bl. Jakova Zadranina u njegov rodni Zadar iz Italije, prvi put u šest stoljeća dugoj povijesti od smrti toga franjevca na glasu svetosti, u nedjelju, 5. svibnja, bila je znak početka nove povezanosti između Zadra i hrvatskog blaženika zadarskog roda čiji svetački primjer nije dovoljno poznat i prisutan u Hrvatskoj i u njegovom rodnom Zadru.

Posjet Violinmusic4all Zagrebačkoj nadbiskupiji

Ususret koncertu projekta Violinmusic4all i Zagrebačke filharmonije koji će se održati 16. svibnja u 19:30 u crkvi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica-Voltino, u četvrtak 9. svibnja je u prostorijama Zagrebačke nadbiskupije održano primanje za prof. Renatu Novoselec, voditeljicu i osnivačicu projekta zajedno s polaznicima tog programa i vlč. Željka Lovrića, koji je primio polaznike i profesoricu da vježbaju i uče o toj metodi u prostorijama župe.

Uručene nagrade učenicima u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku

Na Svjetski dan katoličkog odgoja i obrazovanja, 9. svibnja u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku uručene su nagrade učenicima koji su osvojili 1. - 3. mjesto na županijskim i višim razinama natjecanja u znanju iz pojedinih predmeta, kao i u sportskim natjecanjima.

Proslava Uzašašća u kapeli Svećeničkog doma

U kapeli novog Svećeničkog doma u Đakovu koja nosi naslov Uzašašće Gospodinovo – Dixit Jesus u četvrtak, 9. svibnja 2024. svečanim misnim slavljem kojega je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, proslavljena je svetkovina Uzašašća, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavanje dr. Ćelića „Ima li za ovisnosti lijeka?“

Podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Rijeci organizirala je u srijedu, 8. svibnja na Medicinskom fakultetu stručno predavanje pod naslovom „Ima li za ovisnosti lijeka?“ koje je održao prim. dr. sc. Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče, izvijestio je HKLD.

Slavi se Spasovdan u Mokošici

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova 9. svibnja, Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici proslavila je svog titulara, a središnje misno slavlje s procesijom predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestila je Župa.

Susrele se uprave dviju franjevačkih provincija u BiH

Sastanak uprava Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je u srijedu 8. svibnja 2024. u Kući mira Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rami na Šćitu, izvijestila je Franjevačka informativna agencija.

Novi broj Glasa Koncila

Dvanaestim Susretom hrvatske katoličke mladeži održanom u srcu Like otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 12. svibnja.

Fr. Karlo Luka Kvesić položio svečane zavjete

Na spomendan Zaštite Blažene Djevice Marije nad Redom propovjednika, 8. svibnja 2024. u crkvi Sv. Križa u Gružu, fr. Karlo Luka Kvesić položio je svečane zavjete u ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, koji je predvodio misno slavlje u nazočnosti braće redovnika, obitelji i ostalih vjernika, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Papa: Migracije pomažu u krizi izazvanoj padom nataliteta

Papa Franjo primio je 8. svibnja prije opće audijencije sudionike susreta koji je organizirao vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Papa je sudionicima Savjetovanja „La cura è lavoro, il lavoro è cura“ („Skrb je posao, posao je skrb“) između ostaloga govorio o sigurnosti hrane, migracijama, socijalnoj pravdi i pravednoj tranziciji, izvijestio je Vatican News.

Predavanje mons. Ćurića studentima KBF-a u Đakovu

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić održao je predavanje „Sinoda o sinodalnosti: poziv na osnaženje ljubavi i vjernosti Crkve u poslanju“ u utorak 7. svibnja 2024., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Argumenti HKR-a o Hodu za život 2024.

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija, u četvrtak 9. svibnja 2024. predstavljeno je što se od prvog Hoda za život 2016. u Zagrebu postiglo tom inicijativom te je najavljen ovogodišnji hod.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK