Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Održan godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja iz Hrvatske i BiH

Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima, održan je od petka 10. do nedjelje 12. svibnja u Novigradu na Dobri, a domaćinom je bilo Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu, izvijestili su iz Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Masna Luka: Susret sestara s prvim zavjetima u Franjevačkoj kući molitve

U organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije (HRK) za početnu formaciju redovnika i redovnica, od petka 10. do nedjelje 12. svibnja održan je susret sestara s prvim zavjetima u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci, u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je Tajništvo HRK-a.

Proslava Gospe Delorite u Kuni Pelješkoj

Proslava Gospe Delorite, zaštitnice Pelješca, održana je u petak 10. svibnja u Kuni Pelješkoj. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom predvodio je provincijal hrvatskih karmelićana o. Vinko Mamić, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Proslava Majke Božje Kraljice Apostola i Majčinog dana u Dolu

Svečano misno slavlje u nedjelju 12. svibnja, u sklopu hodočašća Jastrebarskog dekanata u svetište Majke Božje Dolske u župi Pribić u Dolu, predvodio je postulator u kanonskom postupku za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i za proglašenje blaženim sluge Božjega Franje Kuharića te Josipa Langa mons. Juraj Batelja.

Proslavljen blagdan sv. Prošpera u Hvaru

Blagdan sv. Prošpera mučenika, suzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, proslavljen je u hvarskoj katedrali u petak 10. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić.

Održan Susret mladih Srijemske biskupije

Susret mladih Srijemske biskupije pod geslom „Kao što mene posla otac i ja šaljem vas!“ održan je u subotu 11. svibnja u Župi sv. Ane, majke Blažene Djevice Marije u Maradiku, izvijestili su iz Srijemske biskupije.

Franjo u dijalogu s djecom: radost je živjeti kao prijatelji u miru

"Djeca: buduća generacija", naziv je susreta koji se održao u subotu 11. Svibnja u novoj sinodskoj dvorani u sklopu događaja #BeHuman, u sklopu drugog susreta o ljudskom bratstvu koji se je 10. i 11. svibnja održao u Rimu i Vatikanu, a na njemu je sudjelovao i papa Franjo.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 8. svibnja

U svojoj katehezi na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 8. svibnja na Trgu sv. Petra papa Franjo je govorio o bogoslovnoj kreposti nade. Papinu katehezu donosimo u cijelosti.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK