Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

13.07.2014 | 20:14 | IKA V - 162082/7

Radno-duhovni kamp u Gunji

 U humanitarnom projektu sudjelovale Zajednica Ekosspiritus – Samobor, župa svete Barbare – Vrapče i Zadruga za etično financiranje

Gunja, (IKA) - Pod geslom "Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti" (Ps 133) tridesetak volontera iz Zajednice Ekosspiritus – Samobor, župe svete Barbare – Vrapče i Zadruge za etično financiranje uputili su se u srijedu 9. srpnja u Gunju na radno-duhovni kamp u kojem su ostali do nedjelje 13. srpnja.
Volonteri su najprije posjetili crkvu Svetog Jakova gdje su se pomolili i zamolili Božji blagoslov na njihov cjelokupni boravak i rad u Gunji kao i za sve unesrećene u ovoj poplavi. Domaći župnik Josip Semialjac nije ih mogao dočekati, jer je upravo u to vrijeme izbivao iz Gunje, dogovarajući novu donaciju hrane za svoje unesrećene župljane i mještane.
U prostorijama Islamskog centra u Gunji, gdje su se uputili na ručak, a gdje je organizirana pučka kuhinja, u kojoj Oružane snage RH provode veterinarsko-sanitarni nadzor prijema, pripreme i podjele hrane, a namirnice za kuhanje i pribor za konzumaciju hrane osigurava Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i Hrvatski Caritas, dočekao ih je glavni imam u Gunji Idriz Bešić te im kratko objasnio povijest dolaska muslimana u Gunju u koju su uglavnom bježali za vrijeme Drugog svjetskog i Domovinskog rata pred četnicima iz Bosne i Hercegovine. Imam im je zaželio dobrodošlicu, istaknuo dobre odnose s katolicima te zahvalio što na ovakav način žele pomoći njegovim sumještanima.
Volonteri iz Zagreba i okolice, među kojima je najmlađa Petra iz šestog razreda, a najstarija majka u pedesetim sa svojim sinom srednjoškolcem, uputili su se u postavljeni šator u starom središtu Gunje nekoliko desetaka metra od crkve Svetog Jakova i počeli uređivati svoje privremene krevete – vreće za spavanje, stolove, te razdjeljivati različite artikle koje su prikupili za rad i pomoć Gunjanima.
Zajedničko djelovanje započeli su prigodnom katehezom upoznavanja koju je vodio vjeroučitelj i tajnik Udruge Ekosspiritus Radovan Librić. Volonteri su se najprije upoznali međusobno, obzirom da dolaze iz različitih dijelova Zagreba i okolice, nakon čega im je vjeroučitelj Radovan predstavio ciljeve radno-duhovnog kampa u Gunji - biti s ljudima poplavljenog područja i staviti se na raspolaganje obiteljima u jednostavnim poslovima čišćenja kuća, dvorišta i gospodarskih objekata te duhovno pomoći domaćim ljudima kroz razgovor i slušanje, pozivom na večernje programe, pjesmu, molitvu i euharistiju. Gunjanji su svakim danom sve više navraćali u "šator susreta" kako su ga počeli nazivati i volonteri i Gunjani. Lijepi trenuci susreta bili su i u župnoj crkvi Svetog Jakova svih pet dana na misnim slavljima koja su svojim pjevanjem i sviranjem animirali volonteri dok je euharistijska slavlja predvodio župnik iz Vrapča mons. Antun Sente, ml., u koncelebraciji s domaćim župnikom Josipom Semialjcem. Posebno lijepi bili su i katehetski susreti svakog dana koje je vodio vjeroučitelj Radovan kojima su se također pridruživali ljudi iz susjedstva. Goran Jeras i Krešimir Prevendar za vrijeme jedne kateheze predstavili su Zadrugu za etično bankarstvo koja želi uz pomoć svojih stručnjaka i suradnika pomoći mještanima Gunje da svoje domove obnove suvremenim načinom kojim će se maksimalno uštedjeti energija, kao i pomoć pri uzgoju ekološke hrane. Zadruga za etično bankarstvo je i zastupnik Europskih etičnih banaka koje svojim veoma povoljnim kreditima žele pomoći unesrećenima u poplavi.
Jedan četrdesetogodišnjak Gunjanin, koji je već bio na samom rubu besmisla i depresije, kada je vido mlade animatore s koliko volje i ljubavi otucaju zidove i izvoze smeće iz poplavljenih kuća, rekao je kako su mu oni vratili smisao i snagu za daljnju obnovu vlastite kuće. Djed Mato, s više od 70 godina starosti, rekao je kako neće više dopustiti da netko prigovara na mlade, jer su upravo oni ovdje pokazali kako su veoma osjetljivi na ljudsku nevolju i spremni pomoći kako znaju. A lijepa riječ i zajedništvo u nevolji koji put ima veći učinak od brojnih materijalnih darova.
Najsnažniji trenutak opravdanosti ovog duhovno-radnog kampa dogodio se u subotu navečer kada su sami mještani Gunje pripremili večer zahvale za svoje animatore. Premda i sami unesrećeni Gunjani su htjeli počastiti svoje goste s kojima su se sprijateljili i otvorili svoju široku slavonsku dušu. Mnogi su posvjedočili kako je nakon poplave, odnosno puknuća nasipa u Rajevom Selu prije dva mjeseca, te večeri prvi put zaorila pjesma Gunjom. Na večeri prijateljstva bili su i gunjanski župnik Josip kao i redovnice Sestre Naše Gospe s. Patricija i s. Jasna koje djeluju pri ovoj župi.
Završetak duhovno-radnog kampa dogodio se u nedjelju misnim slavljem koje je predvodio mons. Sente u koncelebraciji sa župnikom Josipom, a pjesmom su ga animirali volonteri. Pjevala je cijela crkva. Posebno je bio dirljiv prinos darova koje je vodio vjeroučitelj Radovan prinoseći kruh i vino, ali i špatlu, sprej za komarce, lopatu, te druge "predmete" kojima su se služili volonteri proteklih pet dana.
Nakon zahvalnog misnog slavlja animatori su mještanima podijelili sav alat te brojna sredstva za čišćenje prostorija i higijenu osoba kao i prikupljenu hranu koju su sa sobom donijeli iz Zagreba.
Odlazeći iz Gunje posjetili su svetište Gospe Šumanovačke te na mjestu puknuća nasipa napravili živi zid želeći time poručiti svojim novim prijateljima da će od sada i oni učvršćivati i biti živi branik od raznih nevolja koje ih još uvijek prate.

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode
Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije
Božje kraljevstvo raste u svijetu na tajanstven način
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 17. lipnja 2018.

18.06.2018.
Lectio divina s temom „Iščekujem uskrsnuće mrtvih, Život budućega vijeka"
19.06.2018.
Predstavljanje apostolske pobudnice pape Franje o pozivu na svetost u suvremenom svijetu
20.06.2018.
Znanstveni kolokvij povodom 425-te godišnjice Sisačke bitke
20.06.2018.
Predstavljanje monografije "Krčka kulturna baština"
20.06.2018.
Otvaranje humanitarne likovne izložbe „Za nove mladice"
20.06.2018.
Zagreb: Akademija uz 150. obljetnicu dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo
20.06.2018.
Susret mladih s Hrvatskim nadzemljem
21.06.2018.
Međunarodni simpozij u povodu 200. godišnjice donosa relikvija u Vodnjan
21.06.2018.
Ekumensko hodočašće pape Franje u Ženevu
21.06.2018.
Slavlje sv. Ivana Krstitelja kod varaždinskih franjevaca
21.06.2018.
Tribina o Bibliji
21.06.2018.
Predstava bogoslova "Žrtva za Domovinu"
22.06.2018.
Dvadeseti jubilarni Nadbiskupijski susret ministranata u Đakovu
22.06.2018.
Misa zahvalnica na kraju akademske godine u Splitu
23.06.2018.
Svećeničko ređenje u zadarskoj katedrali
24.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku
24.06.2018.
Misa u povodu Dana državnosti u zadarskoj katedrali
24.06.2018.
Zadar: Misa zahvalnica za proteklu akademsku godinu
25.06.2018.
Zagreb: Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti
26.06.2018.
Proslava svetkovine sv. Petra i Pavla u Zagrebu
26.06.2018.
Dobrotvorni koncert „Noć snažnih emocija" za Caritasovu Kuću ljubavi
27.06.2018.
Blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve
29.06.2018.
Petrovo u Đakovu – svećeničko ređenje devetorice kandidata
01.07.2018.
Vatikan: Predstavljanje dokumenta o kršćanskoj perspektivi sporta i osobe
02.07.2018.
Permanentno obrazovanje mlađih svećenika Splitske metropolije
02.07.2018.
II. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret
06.07.2018.
SKAC – Vikend odlučivanja
07.07.2018.
Papin pohod Bariju
16.07.2018.
Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj
12.08.2018.
"Mladi prema Asizu"
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.