Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

25.04.2015 | 20:30 | IKA V - 169500/4

Završen međunarodni znanstveno-stručni simpozij "Islam i mediji"

 

Zagreb, (IKA) – U Islamskom centru u Zagrebu u subotu 25. travnja završio je 22. međunarodni znanstveno-stručni simpozij "Islam i mediji" koji se u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ibn Sina Instituta iz Sarajeva, Sveučilišta u Zagrebu i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb održao od 23. do 25. travnja.
U priopćenju koje je pročitano na zatvaranju simpozija ističe se da "imajući u vidu nezaobilaznu ulogu religije u privatnom i javnom životu i djelovanju velike većine svjetske populacije, u vremenu izuzetno razvijenih informacijskih tehnologija, njoj svakako pripada značajno mjesto u globalnom medijskom prostoru, što potvrđuje i svakodnevna praksa. Međutim, ovo masovno prisustvo religije u medijima nosi sa sobom i rizike različitih nerazumijevanja, pogrešnih interpretacija i zloupotreba, kako od strane medijskih kuća tako i od strane onih koji u nastojanju da ostvare vlastite ciljeve zlorabe i medijski prostor i samu religiju, a danas se to uglavnom odnosi na islam". Također se upozorava kako je najdrastičniji primjer takve prakse nasilje koje se tobože čini "uime Boga" i zbog očuvanja islama, a u stvari ima pogubne učinke i po islam i po muslimane.
U priopćenju se ističe da "ovakvo stanje pridonosi produbljivanju jaza između kultura i civilizacija te potiče negativnu percepciju islama. Nije rijedak slučaj da se upravo na negativnoj percepciji islama jača islamofobija koja prerasta i u antiislamizam, što se opet koristi kako u dnevno-političke tako i u predizborne svrhe".
Stoga se ističe da je u cilju prevencije i sprječavanja tih negativnih pojava nužno pokrenuti procese koji će uključivati edukaciju zaposlenih u medijima i njihovo upoznavanje s izvornim naučavanjima islama, ali i podizanje razine medijske kulture kod samih muslimana, kao i razvijanje kulture unutar-muslimanskog i dijaloga muslimana s pripadnicima drugih religija. S tim u vezi, nužno je inzistirati na širenju obzorja kroz međusobno upoznavanje, promicanje zajedničkih vrijednosti i izgradnju kvalitetnog moralnog i duhovnog ozračja utemeljenog na univerzalnim vrijednostima. Sami mediji mogu značajno pridonijeti tim procesima na način da zadrže svoj objektivan pa i kritički pristup, ali ne i senzacionalizam kojim se samo dodatno raspiruju različite fobije i nanosi šteta miru i stabilnosti. Otvorenost religijskih zajednica medijima kao i njihova ustrajnost u preveniranju razvoja devijantnih tumačenja vjere nameće se kao preduvjet za uspješnost spomenutih procesa, ističe se u priopćenju.
Zahvaljujući sudionicima skupa, muftija Aziz Hasanović izrazio je nadu da će se suradnja nastaviti. "Hvala vam što ste bili s nama. Bogatiji smo za jedno novo iskustvo, za nove spoznaje i radi toga vam hvala", rekao je te zahvalio i suorganizatorima Sveučilištu u Zagrebu i Znanstveno-istraživačkom institutu "Ibn Sina" iz Sarajeva.
Riječ zahvale uputio je i veleposlanik Islamske Republike Iran Mohammad Ebrahim Taherian Fard koji je rekao kako se tijekom simpozija moglo puno toga čuti i naučiti. Istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji model koji može biti primjenjiv u Europi, ali i u islamskim zemljama.
Zahvalu organizatorima posebno zbog poziva dva predavača prof. dr. Abderrazaka Sayadija iz Tunisa i mr. o. Josea Marie Cantala Rivasa iz Alžira, izrekao je dr. Tomislav Kovač. Dr. Sead Alić na kraju skupa još jednom istaknuo je otvorenost Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za suradnju i spremnost dekana dr. Tončija Matulića da se sličan skup u dogledno vrijeme ponovno organizira.
Međunarodni znanstveni simpozij o temi "Islam i mediji" organiziran je s ciljem propitivanja različitih aspekata izuzetno složenih fenomena koji se odnose na tretiranje islama u medijima kao i percepciju uloge medija kod muslimana. Ukupno je predstavljeno 28 radova čiji su autori pokušali ponuditi odgovore i poglede na današnju situaciju kada je u pitanju spomenuti odnos. Tijekom prvoga dijela simpozij se odvijao u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, a tom su prigodom održana predavanja: "Uloga medija u obnovi Islamske zajednice" (muftija Ševko Omerbašić), "Medijska diplomacija i islamski medij u međunarodnim odnosima" (dr. Rouhollah Ghaderi Kangavari - Ibn Sina Institut Sarajevo),"Mjesto i uloga duhovne diplomacije u islamskom svijetu" (Vahid Parast Taš, Sveučilište u Isfaganu, Iran), "Progresivna i regresivna uporaba novih medija sa strane nekih pokreta u muslimanskom svijetu" (prof. dr. Inoslav Bešker, Sveučilište u Dubrovniku), "Islamofobija u globalnim medijima" (prof. dr. Foad Izadi, Sveučilište u Teheranu, Iran), "Arapski mediji spram 'Arapskog proljeća' pogled iz Tunisa" (prof. dr. Abderrazak Sayadi, Filozofski fakultet Sveučilišta u Manubi, Tunis), "Kršćanska medijska prisutnost u muslimanskoj zemlji: iskustvo Katoličke Crkve u Alžiru" (mr. o. Jose Maria Cantal Rivas, Družbe Misionara Afrike, Oran, Alžir) i "Samoprezentacija muslimana – prezentacija islama" (dr. Fahira Gejzić Čengić, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, BiH).
U subotu 25. travnja u Islamskom centru Zagreb održana su predavanja: "Prikaz islama u hrvatskim katoličkim medijima" (dr. Suzana Vrhovski Peran, Informativna katolička agencija), "Percepcija islama kroz moderne medije" (mag. comm. Ivan Šaravanja, HINA), "Od promišljenog do sektaškog ('unutarnje', 'vanjsko' i 'integralno' u tematskom izboru internetskih pristupa islamu)" (dr. Ibrahim Kajan, Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar, BiH), "Kako odgovoriti na brutalnu zloupotrebu islama na Istoku i rastuću islamofobiju na Zapadu?" (mr. Mirnes Kovač, Preporod Sarajevo, BiH), "Mediji i islamski svijet" (prof. dr. Hasan Rahimpour Azgadi, Sveučilište u Komu, Iran), "Utjecaj medija na vjersku toleranciju i povjerenje među narodima" (prof. dr. Mario Plenković, Sveučilište u Mariboru), "Mediji i islam u Sloveniji" (Nevzet Porić, Islamska zajednica u Republici Sloveniji), "Islam i muslimani u hrvatskim medijima" (mr. Mirza ef. Mešić), "Religijski ekstremizam i mediji na Balkanu" (mr. Saeid Abedpour, Ibn Sina Institut, Sarajevo, BiH), "Vrijeme je za 'sporo novinarstvo'" (dr. Stjepan Malović), "Uloga obrazovanja novinara u promicanju različitosti" (izv. prof. dr. Gordana Vilović i doc. dr. Igor Kanižaj, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), "Razotkrivanje masmedijskih predodžbi o islamu kao kritika globalnih aspekata masmedijske manipulacije" (mr. Nenad Vertovšek, Sveučilište u Zadru), "Vjetar u kosi-razmatranje fenomena 'islamske marame' u procjepu između zapadnog i nezapadnog diskursa" (mr. Vesna Ivezić), "Kako metafizičke predrasude postaju zbiljske snage?" (prof. dr. Lino Veljak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), "(Ne)moguća uloga medija u kršćansko-muslimanskom dijalogu" (dr. Tomislav Kovač, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), "Počeci religijske kulture na HRT (siječanj 1991. do danas)" (mr. Augustin Bašić, HRT), "Kadriranje islama" (izv. prof. dr. Sead Alić, Sveučilište Sjever) i "Mediji i misija vjere" (muftija dr. Aziz Hasanović).
Muftija Hasanović u predavanju je istaknuo kako su svi vjerski poglavari bez obzira kojoj vjeri pripadali istog stajališta da vjera ima svoj dignitet, i određenu svetost poput izvora i ne može biti predmetom omalovažavanja, izrugivanja i na neki način medijskog marketinga. Plemenitost i univerzalnost vjere mogu oplemeniti svaki mediji i učiniti ga općim dobrom poželjnim za svakoga, ustvrdio je. Uputio je i na važnost istinitosti. Ako je naša nakana čista, onda će i naša informacija biti čista, jer se kao prenositelji informacije obvezujemo na istinitost onoga što prenosimo. Nažalost često svjedočimo naručenim tekstovima koji obiluju mnoštvom raznih dezinformacija i laži, te na taj način stvaraju ružnu sliku, ne samo o vjeri, nego o cijelom jednom narodu, rekao je te podsjetio kako svaka medijska informacija mora imati uz informativni i edukativni sadržaj, što je na tragu misije vjere.
Upozorio je i kako se danas može govoriti o pojmu "kupovine istine", pri čemu ukoliko ste u financijskoj mogućnosti moći ćete platiti informaciju koja će se javno plasirati. Takav pristup medijima i njihova zloporaba nanose štetu stabilnosti i povjerenju, rekao je. Na kraju je muftija Hasanović podsjetio kako se na konferenciji održanoj u Meki krajem veljače osvrnulo i na medije. Poziva ih se da se drže principa istinitog i pravovremenog informiranja te principa izbjegavanja senzacionalizma koji proizvodi konfuziju s posljedicama krvoprolića.
Tijekom simpozija održana je i panel rasprava s temom "Medijska iskustva u posredovanju religijskih sadržaja". U raspravi su sudjelovali Salahudin Fetić (Informativna služba Islamske zajednice u Srbiji), dr. Suzana Vrhovski Peran (Informativna katolička agencija, Zagreb), mr. Mirnes Kovač (Islamske informativne novine "Preporod", Sarajevo) i Mirsad Ovčina (Radio islamske zajednice BIR), a moderator je bio mr. Augustin Bašić.

Primiti pričest znači primiti živoga Krista koji nas preobražava iznutra
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 19. kolovoza 2018.
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije
Homilija splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, Sinj, 15. kolovoza 2018.

20.08.2018.
Zagreb: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjoj školi
23.08.2018.
Split: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi
23.08.2018.
100. obljetnica zavjetne procesije sv. Roka u Prapatnici
23.08.2018.
Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarizama
23.08.2018.
Blagoslov oltarne slike u crkvi Bl. Miroslava Bulešića
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
23.08.2018.
Devetnica Gospi od Suza u Pleternici
23.08.2018.
Šibenik: Projekcija filma "Odvažnost šutnje"
24.08.2018.
Obilježavanje 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
30.08.2018.
Hodočašće ministranata Varaždinske biskupije u Ludbreg
31.08.2018.
Vikend u Karmelu za djevojke koje razmišljaju o duhovnom pozivu
31.08.2018.
Proslava blagdana Gospe od Suza u Pleternici u znaku 10. obljetnice metropolije
05.09.2018.
Trodnevnica i blagdan Male Gospe u Stenjevcu
08.09.2018.
Dan hrvatskih mučenika na Udbini
08.09.2018.
287. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
23.09.2018.
Proslava blagdana padra Pija kod kapucina u Zagrebu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.