Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

01.06.2015 | 13:00 | IKA V - 170531/6

Akademski čin u prigodi Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

 

Zagreb, (IKA) – Akademskim činom proslavljen je u ponedjeljak 1. lipnja Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Nakon euharistijskog slavlja kojeg je u sveučilišnoj kapeli predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, svečanost se održala u dvorani „Bl. Alojzija Stepinca". Uz velikog kancelara HKS-a zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i prefekta Tajništva za ekonomske poslove pri Svetoj Stolici kardinala Georga Pella, akademskom činu su nazočili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica, vojni ordinarij u RH Juraj Jezerinac, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, križevački vladika Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Na skupu su bili i pravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i biskup Kaldejske katoličke Crkve iz Iraka Basilios Yaldo. Svečanosti su nazočili i rektori hrvatskih sveučilišta: rektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Alfio Barbieri i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić kao i predstavnici znanstvenih i kulturnih institucija. Činu su nazočili i hrvatski veleposlanik u Iraku, doajen diplomatskog zbora Jerko Vukas i veleposlanica Australije u Hrvatskoj Suzan Cox.
U pozdravnom govoru kardinal Josip Bozanić, čestitajući HKS-u njegov Dan, istaknuo je važnost teme koja je po naravi sveučilišta njemu vlastita, a u našemu se hrvatskom društvu pokazuje bitnom. Očito je da je zbog nesuglasja o vrijednostima, u hrvatskome društvu došlo do ozbiljne krize komuniciranja. Kada nedostaje komuniciranje, ne događaju se susreti, ne razmjenjuju se misli, ne promiče se međusobno prihvaćanje, ne žele se podijeliti brige, niti se želi doći do rješenja. Svjedoci smo da se u ozračju nekomuniciranja i bijega od suočavanja s istinom upravo ona pitanja koja su se nastojala otkloniti ponovno pojavljuju u neočekivanim oblicima i u područjima koja naizgled nisu povezana s njima, ustvrdio je kardinal te podsjetio kako se „istinska komunikacija gradi na istinoljubivoj razmjeni", a „razmjenjivati znači sučeliti, podijeliti s drugima, s ciljem da se otkrije i oblikuje vrijednost".
Pojasnio je kako o tome progovara u ovoj prigodi, jer „smatra da su sveučilišta mjesta društvenoga susreta i dijaloga, prihvaćanja i prenošenja vrijednosti. Katoličkomu sveučilištu to proizlazi i iz njegove naravi, obilježene kršćanskim vrijednostima, lako prepoznatljivima u zalaganju za opće dobro". Kardinal Bozanić izrazio je radost zbog pokretanja novoga studija komunikologije na HKS-u. „Taj je studij od samih početaka Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bio željen i planiran u njegovu krilu. Čestitam svima koji su više godina radili na studijskome programu i na ispunjavanju nužnih preduvjeta za dobivanje dopusnice za rad. To se može činiti malim doprinosom sveobuhvatnim problemima hrvatske sadašnjosti, ali se time kani i osnažiti kultura dijaloga i suradnje, kako unutar hrvatskih institucija i društvenih poveznica, tako i u kontekstu nužnosti osposobljavanja za interkulturalnu komunikaciju", rekao je kardinal, te zahvalio svima na odazivu „čime se potvrđuje otvorenost za jačanje postojećih i za stvaranje novih komunikacijskih uporišta".
Rektor HKS-a prof. dr. sc. ŽeljkoTanjić dao je osvrt na jednogodišnji rad Sveučilišta. Istaknuo je kako je uz nove studente i djelatnike HKS dobio i novi studij komunikologije, a dobivena je i dopusnica za znanstvenu djelatnost u području društvenih i humanističkih znanosti te je obavljen upis u pripadajući upisnik pri MZOS-a. Pokrenut je postupak Inicijalne akreditacije za znanstvenu djelatnost u području biomedicine i zdravstva. HKS je donio i Strategiju razvoja u razdoblju do 2020. godine, kojom su zacrtani ambiciozni, ali i realni ciljevi razvoja Sveučilišta, rekao je dr. Tanjić. Obavljen je i veći dio postupka reakreditacije, a dobiven je i prvi međunarodni projekt na Sveučilištu (WISE – Welfare for Improved Social Dimension of Education).
Kao svojevrsnu krunu nastojanja u ovim početnim godinama toga mladog sveučilišta, dr. Tanjić istaknuo je da je HKS primljen u Međunarodnu federaciju katoličkih sveučilišta (sa sjedištem u Parizu) na nedavnom zasjedanju u Beirutu, federaciju koja okuplja više od 220 katoličkih sveučilišta diljem svijeta, a koja će se ovoga ljeta okupiti na Generalnoj skupštini na Australskom katoličkom sveučilištu u Melbournu, rekao je rektor. Dr. Tanjić je spomenuo i početak izdavanja sveučilišnih udžbenika, oblikovanje mnoštva novih pravilnika, rad na unaprjeđenju studentskog standarda.
Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je „osjećamo kako se HKS uspješno umrežuje u dugu povijest europskih sveučilišta u traganju za istinom, istraživanjem i prenošenjem znanja, kao i brigom za odgoj cjelovitoga čovjeka kako nalaže apostolska konstitucija Ex corde Ecclesiae".
Upozoravajući na činjenicu kako se Europa sve više udaljava od Boga, istaknuo je kako se „u prostoru i vremenu u kojem se rađamo, starimo i umiremo mora dati mjesto ne samo biljkama, životinjama i ljudima, on mora predvidjeti prostor Bogu i njegovim anđelima. Ne smije protjerati Onoga koji je sve to stvorio i po Sinu svome obnovio, i svoga Duha ostavio koji će nas uvesti u punu istinu".
Sveučilište, osobito katoličko sveučilište ima osobitu zadaću biti čuvarom osjetljivosti za takve prostorne planove u kojima se obrađuje i proučava puno istina o čovjeku, naravnom i nadnaravnom svijetu kojega nam posebno oslikava Biblija, rekao je nadbiskup Puljić, te zaključio „poželimo u povodu dana Sveučilišta neka se ovdje njeguje, razvija i napreduje duh traganja za istinom i suradnjom".
Skupu su se obratili i dr. Pero Lučin uime Rektorskog zbora RH, potom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vito Turšić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar.
Akademski čin uveličao je zbor studenata HKS-a.

Propovijed požeškog biskupa Antuna Škvorčevića
Na misi u Vukovaru 18. studenoga 2017.
Misa i molitva
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 15. studenog 2017.

19.11.2017.
Na Svjetski dan siromašnih biskup Mrzljak pohodit će Brezovu Goru
19.11.2017.
Misa za studente i mlade u Rijeci
19.11.2017.
Svečani program u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata u župi Soblinec
19.11.2017.
Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Međubiskupijskom sjemeništu
20.11.2017.
Vjeroučenici iz Bola s pripadnicima drugih vjeroispovijesti
20.11.2017.
Đakovo: Susret trajne formacije svećenika do 10 godina svećeništva
20.11.2017.
Susret zagrebačkih župnih i crkvenih mješovitih pjevačkih zborova
21.11.2017.
Proslava svetkovine sv. Klementa, zaštitnika Makarske i nekadašnje Makarske biskupije
21.11.2017.
Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup „Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu"
21.11.2017.
Rijeka: 25 godina bolničke kapele Gospe od zdravlja
21.11.2017.
Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu
21.11.2017.
Stručna konferencija „Izazovi zaštite djece na internetu"
21.11.2017.
Dodjela odluka korisnicima zaklade „Dr. Nikola Dogan"
22.11.2017.
Simpozij „Dr. sc. Živan Bezić: teologija i pastoral"
23.11.2017.
Spomen na šibenskog biskupa Jeronima Miletu o 70. obljetnici njegove smrti
23.11.2017.
Susret s autorom: Bono Zvonimir Šagi
24.11.2017.
Franjevačke pučke misije u Sisku
24.11.2017.
Dani Franje Račkoga
25.11.2017.
Varaždin: Duhovna obnova za voditelje i suradnike župnih Caritasa
25.11.2017.
Požega: Susret crkvenih pjevačkih zborova prigodom blagdana sv. Cecilije
25.11.2017.
Đakonsko ređenje Tonija Avianija u katedrali Sv. Stjepana I. u Hvaru
25.11.2017.
Proslava 20 godina Radiopostaje "Mir" Međugorje
26.11.2017.
Đakonsko ređenje u Splitu
27.11.2017.
Misa u čast Bezgrešne od čudotvorne medaljice
28.11.2017.
Predstavljanje zbirke poezije i proze „Moj voljeni Bog"
28.11.2017.
Donatorska večera za mlade
30.11.2017.
Đakonsko ređenje u Krčkoj biskupiji
01.12.2017.
Znanstveni skup „Kamo ide istočna Hrvatska"
02.12.2017.
9. susret hrvatskoga duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić"
04.12.2017.
Đakovo: Adventska duhovna obnova za sve svećenike i đakone
04.12.2017.
Proslava 10. obljetnice djelovanja Zaklade „Marija De Mattias"
06.12.2017.
Adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije
17.12.2017.
Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu
15.01.2018.
Program Papinog pohoda Čileu i Peruu
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.