Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

01.06.2015 | 13:00 | IKA V - 170531/6

Akademski čin u prigodi Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

 

Zagreb, (IKA) – Akademskim činom proslavljen je u ponedjeljak 1. lipnja Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Nakon euharistijskog slavlja kojeg je u sveučilišnoj kapeli predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, svečanost se održala u dvorani „Bl. Alojzija Stepinca". Uz velikog kancelara HKS-a zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i prefekta Tajništva za ekonomske poslove pri Svetoj Stolici kardinala Georga Pella, akademskom činu su nazočili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica, vojni ordinarij u RH Juraj Jezerinac, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, križevački vladika Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Na skupu su bili i pravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i biskup Kaldejske katoličke Crkve iz Iraka Basilios Yaldo. Svečanosti su nazočili i rektori hrvatskih sveučilišta: rektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Alfio Barbieri i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić kao i predstavnici znanstvenih i kulturnih institucija. Činu su nazočili i hrvatski veleposlanik u Iraku, doajen diplomatskog zbora Jerko Vukas i veleposlanica Australije u Hrvatskoj Suzan Cox.
U pozdravnom govoru kardinal Josip Bozanić, čestitajući HKS-u njegov Dan, istaknuo je važnost teme koja je po naravi sveučilišta njemu vlastita, a u našemu se hrvatskom društvu pokazuje bitnom. Očito je da je zbog nesuglasja o vrijednostima, u hrvatskome društvu došlo do ozbiljne krize komuniciranja. Kada nedostaje komuniciranje, ne događaju se susreti, ne razmjenjuju se misli, ne promiče se međusobno prihvaćanje, ne žele se podijeliti brige, niti se želi doći do rješenja. Svjedoci smo da se u ozračju nekomuniciranja i bijega od suočavanja s istinom upravo ona pitanja koja su se nastojala otkloniti ponovno pojavljuju u neočekivanim oblicima i u područjima koja naizgled nisu povezana s njima, ustvrdio je kardinal te podsjetio kako se „istinska komunikacija gradi na istinoljubivoj razmjeni", a „razmjenjivati znači sučeliti, podijeliti s drugima, s ciljem da se otkrije i oblikuje vrijednost".
Pojasnio je kako o tome progovara u ovoj prigodi, jer „smatra da su sveučilišta mjesta društvenoga susreta i dijaloga, prihvaćanja i prenošenja vrijednosti. Katoličkomu sveučilištu to proizlazi i iz njegove naravi, obilježene kršćanskim vrijednostima, lako prepoznatljivima u zalaganju za opće dobro". Kardinal Bozanić izrazio je radost zbog pokretanja novoga studija komunikologije na HKS-u. „Taj je studij od samih početaka Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bio željen i planiran u njegovu krilu. Čestitam svima koji su više godina radili na studijskome programu i na ispunjavanju nužnih preduvjeta za dobivanje dopusnice za rad. To se može činiti malim doprinosom sveobuhvatnim problemima hrvatske sadašnjosti, ali se time kani i osnažiti kultura dijaloga i suradnje, kako unutar hrvatskih institucija i društvenih poveznica, tako i u kontekstu nužnosti osposobljavanja za interkulturalnu komunikaciju", rekao je kardinal, te zahvalio svima na odazivu „čime se potvrđuje otvorenost za jačanje postojećih i za stvaranje novih komunikacijskih uporišta".
Rektor HKS-a prof. dr. sc. ŽeljkoTanjić dao je osvrt na jednogodišnji rad Sveučilišta. Istaknuo je kako je uz nove studente i djelatnike HKS dobio i novi studij komunikologije, a dobivena je i dopusnica za znanstvenu djelatnost u području društvenih i humanističkih znanosti te je obavljen upis u pripadajući upisnik pri MZOS-a. Pokrenut je postupak Inicijalne akreditacije za znanstvenu djelatnost u području biomedicine i zdravstva. HKS je donio i Strategiju razvoja u razdoblju do 2020. godine, kojom su zacrtani ambiciozni, ali i realni ciljevi razvoja Sveučilišta, rekao je dr. Tanjić. Obavljen je i veći dio postupka reakreditacije, a dobiven je i prvi međunarodni projekt na Sveučilištu (WISE – Welfare for Improved Social Dimension of Education).
Kao svojevrsnu krunu nastojanja u ovim početnim godinama toga mladog sveučilišta, dr. Tanjić istaknuo je da je HKS primljen u Međunarodnu federaciju katoličkih sveučilišta (sa sjedištem u Parizu) na nedavnom zasjedanju u Beirutu, federaciju koja okuplja više od 220 katoličkih sveučilišta diljem svijeta, a koja će se ovoga ljeta okupiti na Generalnoj skupštini na Australskom katoličkom sveučilištu u Melbournu, rekao je rektor. Dr. Tanjić je spomenuo i početak izdavanja sveučilišnih udžbenika, oblikovanje mnoštva novih pravilnika, rad na unaprjeđenju studentskog standarda.
Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je „osjećamo kako se HKS uspješno umrežuje u dugu povijest europskih sveučilišta u traganju za istinom, istraživanjem i prenošenjem znanja, kao i brigom za odgoj cjelovitoga čovjeka kako nalaže apostolska konstitucija Ex corde Ecclesiae".
Upozoravajući na činjenicu kako se Europa sve više udaljava od Boga, istaknuo je kako se „u prostoru i vremenu u kojem se rađamo, starimo i umiremo mora dati mjesto ne samo biljkama, životinjama i ljudima, on mora predvidjeti prostor Bogu i njegovim anđelima. Ne smije protjerati Onoga koji je sve to stvorio i po Sinu svome obnovio, i svoga Duha ostavio koji će nas uvesti u punu istinu".
Sveučilište, osobito katoličko sveučilište ima osobitu zadaću biti čuvarom osjetljivosti za takve prostorne planove u kojima se obrađuje i proučava puno istina o čovjeku, naravnom i nadnaravnom svijetu kojega nam posebno oslikava Biblija, rekao je nadbiskup Puljić, te zaključio „poželimo u povodu dana Sveučilišta neka se ovdje njeguje, razvija i napreduje duh traganja za istinom i suradnjom".
Skupu su se obratili i dr. Pero Lučin uime Rektorskog zbora RH, potom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vito Turšić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar.
Akademski čin uveličao je zbor studenata HKS-a.

„Primiti, zaštiti, promicati i integrirati"
Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica
Tražiti, susresti, slijediti Isusa
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 14. siječnja 2018.

21.01.2018.
Blagdan Gospe Ranjene u splitskoj konkatedrali Sv. Petra
21.01.2018.
Varaždin: Misno slavlje uz Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana
21.01.2018.
Prva godišnjica smrti fra Serafina Sabola
22.01.2018.
Đakovo: Blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladog vina
23.01.2018.
58. teološko-pastoralni tjedan s temom "Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost"
23.01.2018.
Obilježavanje 15 godina Kršćanskoga akademskog kruga i "Nove prisutnosti"
23.01.2018.
Predstavljanje knjige Josipa Bedekovića „Knjiga o Svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju"
23.01.2018.
Tradicionalni susret Bračana u Zagrebu
23.01.2018.
Druga tribina u Godini majčinstva u župi svetog Nikole biskupa u Metkoviću
24.01.2018.
Rijeka: Duhovna obnova za studente i mlade
24.01.2018.
Proslava sv. Franje Saleškoga u Zagrebu
24.01.2018.
175. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera
24.01.2018.
Tečaj biblijske psihoterapije
24.01.2018.
Novinari slave blagdan sv. Franje Saleškoga na splitskom Kmanu
24.01.2018.
Zagrebačka premijera filma „Gospa od Utočišta"
25.01.2018.
Proslava svetkovine Obraćenja sv. Pavla na Pujankama
25.01.2018.
Socijalna tribina u Osijeku
25.01.2018.
Predstavljanje knjiga „Otkopana istina Širokog Brijega" i „Od Širokog do Bleiburga i nazad"
26.01.2018.
Dan Katedre za teologiju na HKS-u
27.01.2018.
Susret voditelja i suradnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije
28.01.2018.
Papa će posjetiti baziliku Svete Sofije u Rimu
28.01.2018.
Split: Duhovna obnova i misa za studente
01.02.2018.
Svećenički dan Sisačke biskupije
01.02.2018.
Dan posvećenog života u Gospićko-senjskoj biskupiji
02.02.2018.
Proslava Dana posvećenog života u Porečkoj i pulskoj biskupiji
02.02.2018.
Konferencija za tisak hrvatskoga redovništva u povodu Dana posvećenog života
02.02.2018.
Festa sv. Vlaha
02.02.2018.
Priprava za Stepinčevo u Krašiću
02.02.2018.
Varaždin: Dan posvećenog života
02.02.2018.
Split: Blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenoga života
03.02.2018.
20. obljetnica smrti misionara fra Vjeke Ćurića
03.02.2018.
Proslava Dana života u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu
04.02.2018.
Zagreb: Misa za studente iz Bosne
05.02.2018.
Projekt „Zajedništvo ljubavi – senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom" u Ludbregu
05.02.2018.
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije
08.02.2018.
Stepinčevo na Trsteniku u Splitu
11.02.2018.
Stepinčevo u Stuttgartu
11.02.2018.
Proslava 70. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke župe München
11.02.2018.
Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji
03.03.2018.
Hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije bl. Alojziju Stepincu
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.