Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

08.04.2016 | 17:34 | IKA V - 179077/4

Na konferenciji za novinare predstavljen program i pojedinosti vezane uz dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb

 Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u zagrebačku katedralu i u njemu posvećenu kapucinsku crkvu u Zagrebu - Crkva sv. Leopolda u Dubravi je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda

Zagreb, (IKA) – U kapucinskome samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi u petak, 8. travnja održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni programi pojedinosti vezane uz dolazak svečeva tijela u Zagreb od 13. do 18. travnja.
Ovo je prvi put da je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u našoj sredini, a i on sam je za života rijetko bio u Hrvatskoj, rekao je gvardijan samostana fra Juro Šimić. Dolazak tijela sv. Leopolda za hrvatske kapucine je velik, povijesni događaj, no dodao je, kako je to i velik događaj za čitav hrvatski narod, kojemu je svetac pripadao i uvijek rado isticao tu pripadnost. Znamo iz života sv. Leopolda kako je on čitavim svojim bićem čeznuo da djeluje među svojim hrvatskim narodom, rekao je o. Šimić, te nastavio: „Znamo da je sv. Leopold lijepo prihvaćen u hrvatskome narodu; posvećene su mu mnoge crkve i kapele, što svjedoči da je prihvaćen kao omiljeni svetac u hrvatskome narodu".
Članica Organizacijskog odbora zadužena za medije Suzana Peran, glavna urednica Informativne katoličke agencije, predstavila je program boravka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.
Uvodno je naglasila kako se program dopunjavao iz dana u dan jer se uvode nove mise, a dolaze i prijave iz novih župa. Program boravka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Godine milosrđa, u Hrvatskoj počinje u srijedu 13. travnja u zagrebačkoj katedrali, gdje svečani doček i liturgiju u 17 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnim slavljem u 19 sati predsjeda sisački biskup Vlado Košić, a tom će prigodom hodočastiti i vjernici Sisačke biskupije. Nakon mise slijedi molitveno bdjenje i mogućnost ispovijedi do ponoći.
U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda bit će cijeloga dana izloženo vjernicima na štovanje u katedrali. U 7 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, u 8 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u 9 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. U 19 sati središnje euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH te provincijalima redovničkih zajednica. Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka slijedi bdjenje koje će voditi o. Ivan Ike Mandurić, DI s mladima iz molitvene zajednice iz Palmotićeve, te će mogućnost ispovijedi biti do ponoći. Ako bude vjernika, crkva će ostati otvorena cijelu noć.
U petak 15. travnja misu u 7.30 sati predvodi gvardijan samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik, OFMConv. Vjernici župa Remetskoga dekanata sudjelovat će u 9 sati na misnome slavlju koje će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Misno slavlje u 11 sati predvodi fra Jozo Zovko, OFM. Svečanu misu u 19 sati predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za posvećeni život i družbe apostolskog života. Nakon mise do ponoći je molitveno bdjenje koje predvodi fra Mijo Šarčević, OFMCap. Na bdjenju će pjevati sestre Husar i sestre Palić.
U subotu 16. travnja svečevo tijelo će također cijeli dan biti izloženo na štovanje vjernicima i hodočasnicima. Misu u 7.30 predvodi župnik župe sv. Mihaela i dekan Remetskoga dekanata fra Branko Lipša, OFMCap. U 9 sati predvoditelj euharistijskoga slavlja je gvardijan hercegovačkoga franjevačkog samostana u Zagrebu fra Draženko Tomić. Na svečanom euharistijskom slavlju u 11 sati okupit će se hodočasnici iz Krčke i Gospićko-senjske biskupije, a predvodit će ga krčki biskup Ivica Petanjak. Misu u 13 sati predvodi fra Krunoslav Kocijan, OFM, a na misi će se okupiti članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži. Misu u 15 sati predslavi kapucin fra Goran Rukavina. Misu u 17 sati predslavi fra Martin Jaković, OFMConv. U 19 sati euharistijsko slavlje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, a propovijeda župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Ljubljanica – Voltino u Zagrebu vlč. Željko Lovrić. Molitveno bdjenje predvodit će don Damir Stojić, SDB s mladima s Knežije.
U nedjelju 17. travnja misu u 7.30 sati predvodi gvardijan samostana sv. Mihaela u Dubravi fra Stjepan Bergovec, OFMCap. Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić predvodit će euharistijsko slavlje u 9 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će kotorski biskup Ilija Janjić, a misu će prenositi HRT te Hrvatski katolički radio. Na misi će sudjelovati hrvatski vjernici iz Boke Kotorske, te pripadnici Bokeljske mornarice u tradicionalnoj nošnji. U 19 sati misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Nakon mise je molitveno bdjenje koje predvodi o. Antonio Čirko, OCD s članovima Karmelske mladeži.
U ponedjeljak 18. travnja u 7.30 sati euharistijsko slavlje predvodi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Nakon mise slijedi oproštaj vjernika te u 9 sati odlazak tijela svetoga kapucinskog ispovjednika u Sloveniju.
Suzana Peran zahvalila je svim medijskim djelatnicima na angažmanu te istaknula kako će biti prijenosi misa putem HRT, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Laudato TV. Tako će se onima koji neće moći biti u Zagrebu omogućiti na taj način vidjeti što se događa. Peran je napomenula i posebnost ove crkve u koju dolazi tijelo sv. Leopolda. Naime, to je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda.
Za novinare su pripremljene akreditacije, koje će što lakše omogućiti praćenje događanja. Akreditacije vrijede za crkvu sv. Leopolda.
Uz program je voditeljica konferencije Tanja Baran istaknula kako će u nedjelju, 10. travnja, nakon večernje mise u kapucinskom samostanu biti otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", autora Josipa Botterija Dinija, Ane-Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Izložbu će tijekom boravka tijela sv. Leopolda moći razgledati i hodočasnici.
Provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević zahvalio je novinarima na svemu što su do sada napravili, kao i na onome što će raditi u promociji ovog jedinstvenog događaja.
Dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb uklapa se u širi okvir. To je Godina milosrđa koju je papa Franjo odredio za čitavu Crkvu, a drugi povod je 150.obljetnica rođenja sv. Leopolda Bogdana Mandića, rekao je o. Šarčević. Kako živjeti Godinu milosrđa, Papa je htio pokazati kad je odredio za zaštitnike dvojicu kapucina, p. Pija iz Pietrelcine i samog Leopolda. Oni su bili ispovjednici. Provodili su sate, dane, godine u ispovjedaonicama i radili su posao koji je daleko od očiju javnosti, a ipak su postigli planetarnu popularnost. Tako u prvi plan dolazi vrijednost sakramenta pomirenja i milosrđa. Podsjetio je kako Papa u duhu Godine rabi riječi milosrđe, sućut, nježnost. Sve te karakteristike utjelovljuju ova dvojica, osobito sv. Leopold. Dok je sv. Pijo bio pomalo i strog i znao je i potjerati ljude iz ispovjedaonice, sv. Leopold je to učinio samo jedanput ili dvaput. Tako se uspostavljala lijepa veza između sv. Leopolda i ljudi svih staleža koji su k njemu dolazili na ispovijed. Bog se služio njime kao oruđem preko kojega je činio tolika dobra, rekao je fra Šarčević, podsjetivši na riječi koje je rekao Papa da su ova dva sveca „dar svekolikom čovječanstvu".
Tako i mi doživljavamo sv. Leopolda. Njegov dolazak u Zagreb je prije svega dar nama Hrvatima katolicima, a i pravoslavnima, jer u njemu vidimo koliko je djelotvorna Božja milost. On nas uči svojim konkretnim postupanjem kako biti čovjek prema svima koji su k njemu dolazili. Često se ističe njegova ideja gajenja prijateljstva među narodima. Bio je Hrvat, nije se želio odreći svoje nacionalne pripadnosti, zbog čega je morao ići i u progonstvo, a u isto vrijeme bio je veliki prijatelj Talijanima. Jasno, tu valja spomenuti i njegova ekumenska nastojanja. Dakle, to su poruke koje su aktualne i danas, ne samo nama vjernicima, nego i drugima, tako da će ovo biti velik događaj, zaključio je kapucinski provincijal fra Jure Šarčević.
Blaženko Perković, član Organizacijskog odbora zadužen za volontere u ovoj je prigodi rekao da su jezgru činili Caritasovi volonteri u župi, njih pedesetak. Prijavljeno je više od 200 volontera do kojih se došlo bez poziva preko društvenih mreža. Od njih će 130 biti angažirano u vanjskom dijelu i sedamdesetak Framaša koji će biti unutar crkve. Istaknuo je kako će na prostoru ispred crkve biti postavljen videozid, šator za okrjepu i mogućnost ispovijedi cijeli dan. Perković je zahvalio i donatorima, kao i svim članovima Organizacijskog odbora.
Pavao Palić, član Organizacijskog odbora zadužen za koordinaciju počasne straže uz tijelo sv. Leopolda rekao je da se željelo svečevo tijelo počastiti tako da svi Hrvati, bar simbolično, budu u počasnoj straži oko njegova tijela. Zato će u sva tri dana boravka tijela u ovoj župi mladići i djevojke odjeveni u hrvatske narodne nošnje odavati počast sv. Leopoldu.
Također je istaknuo i veliko zanimanje zborova koji će pjevati na misama. Pjevanje na misnim slavljima animirat će Bogoslovi hercegovačke franjevačke provincije (Zagreb), Mješoviti pjevački zbor „Kralj Zvonimir" (Zagreb) i Muška klapa „Janjevo" (Zagreb), Župni zbor Gospe od Pojišana (Split), Mješoviti zbor „Papa Dobri" župe sv. Ivana XXIII. pape (Zagreb),Katedralni zbor iz Krka, Pjevačko društvo sv. Josipa (Osijek), Mješoviti zbor Gospe Lurdske (Zagreb), Zbor mladih sv. Maksimilijana župe BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Zagreb) i Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića, (Voltino – Ljubljanica, Zagreb), Mješoviti pjevački zbor župe BDM Žalosne (Zagreb), Mješoviti zbor „Anselmo Canjuga" župe sv. Leopolda Bogdana Mandića (Dubrava, Zagreb), Mješoviti zbor župe sv. Mihaela (Dubrava, Zagreb) i Katedralni zbor sv. Stošije (Zadar).
Palić je ukazao i na znakovitost loga u kojem je sv. Leopold u pokretu sa štapom. Dakle, svetac koji nam dolazi. Također je istaknuto kako će u nedjelju 17. travnja na misi u 11 sati sudjelovati Bokeljska mornarica koja će izvesti Kolo sv. Tripuna. Riječ je o kolu koje se izvodi rijetko, na blagdan sv. Tripuna i u posebnim prigodama. Time će se ovaj događaj simbolično povezati sa svečevom rodnom Bokom Kotorskom.
Odgovarajući na pitanje novinara o kretanju tijela sv. Leopolda od katedrale do Dubrave, fra Šarčević je rekao kako ruta još nije određena. Naglasio je, kako je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić pozvao župnike kroz čije će župe proći tijelo da zvone zvona na svim crkvama. Naglasio je da je tijelo uistinu neraspadnuto: 74 godine nakon njegove smrti kad je tijelo pripremano za hodočašće u Rim, ponovno je pregledano te je ustanovljeno da je i svečevo srce u dobrom stanju. Tijelo je cjelovito, osim desne ruke koja se nalazi kao relikvija u svetištu u Maglaju, a dio tih moći je u ovoj crkvi te u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.
Pojasnio je da je tijelo smješteno u sarkofagu pod staklom, koje će se moći dodirnuti. U katedrali će sarkofag biti postavljen ispred glavnog oltara, a u ovoj crkvi ispred oltara. Vjernici će ulaziti na glavni ulaz desno, a izlaziti na bočna vrata. Tijekom čašćenja vjernici će moći doći do samoga sarkofaga, a za vrijeme misa bit će postavljena ograda.
Dana je i informacija da je, ne računajući Zagreb i okolicu, prijavljeno do sada više od 90 autobusa, no prijave hodočasnika stižu svaki dan.
Dodatne obavijesti mogu se pročitati na www.kapucini.hr, odnosno doznati u Info centru na broj 092/ 3455 155.


„Primiti, zaštiti, promicati i integrirati"
Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica
Tražiti, susresti, slijediti Isusa
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 14. siječnja 2018.

21.01.2018.
Blagdan Gospe Ranjene u splitskoj konkatedrali Sv. Petra
21.01.2018.
Varaždin: Misno slavlje uz Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana
21.01.2018.
Prva godišnjica smrti fra Serafina Sabola
22.01.2018.
Đakovo: Blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladog vina
23.01.2018.
58. teološko-pastoralni tjedan s temom "Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost"
23.01.2018.
Obilježavanje 15 godina Kršćanskoga akademskog kruga i "Nove prisutnosti"
23.01.2018.
Predstavljanje knjige Josipa Bedekovića „Knjiga o Svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju"
23.01.2018.
Tradicionalni susret Bračana u Zagrebu
23.01.2018.
Druga tribina u Godini majčinstva u župi svetog Nikole biskupa u Metkoviću
24.01.2018.
Rijeka: Duhovna obnova za studente i mlade
24.01.2018.
Proslava sv. Franje Saleškoga u Zagrebu
24.01.2018.
175. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera
24.01.2018.
Tečaj biblijske psihoterapije
24.01.2018.
Novinari slave blagdan sv. Franje Saleškoga na splitskom Kmanu
24.01.2018.
Zagrebačka premijera filma „Gospa od Utočišta"
25.01.2018.
Proslava svetkovine Obraćenja sv. Pavla na Pujankama
25.01.2018.
Socijalna tribina u Osijeku
25.01.2018.
Predstavljanje knjiga „Otkopana istina Širokog Brijega" i „Od Širokog do Bleiburga i nazad"
26.01.2018.
Dan Katedre za teologiju na HKS-u
27.01.2018.
Susret voditelja i suradnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije
28.01.2018.
Papa će posjetiti baziliku Svete Sofije u Rimu
28.01.2018.
Split: Duhovna obnova i misa za studente
01.02.2018.
Svećenički dan Sisačke biskupije
01.02.2018.
Dan posvećenog života u Gospićko-senjskoj biskupiji
02.02.2018.
Proslava Dana posvećenog života u Porečkoj i pulskoj biskupiji
02.02.2018.
Konferencija za tisak hrvatskoga redovništva u povodu Dana posvećenog života
02.02.2018.
Festa sv. Vlaha
02.02.2018.
Priprava za Stepinčevo u Krašiću
02.02.2018.
Varaždin: Dan posvećenog života
02.02.2018.
Split: Blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenoga života
03.02.2018.
20. obljetnica smrti misionara fra Vjeke Ćurića
03.02.2018.
Proslava Dana života u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu
04.02.2018.
Zagreb: Misa za studente iz Bosne
05.02.2018.
Projekt „Zajedništvo ljubavi – senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom" u Ludbregu
05.02.2018.
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije
08.02.2018.
Stepinčevo na Trsteniku u Splitu
11.02.2018.
Stepinčevo u Stuttgartu
11.02.2018.
Proslava 70. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke župe München
11.02.2018.
Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji
03.03.2018.
Hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije bl. Alojziju Stepincu
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.