Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

08.04.2016 | 17:34 | IKA V - 179077/4

Na konferenciji za novinare predstavljen program i pojedinosti vezane uz dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb

 Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u zagrebačku katedralu i u njemu posvećenu kapucinsku crkvu u Zagrebu - Crkva sv. Leopolda u Dubravi je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda

Zagreb, (IKA) – U kapucinskome samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi u petak, 8. travnja održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni programi pojedinosti vezane uz dolazak svečeva tijela u Zagreb od 13. do 18. travnja.
Ovo je prvi put da je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u našoj sredini, a i on sam je za života rijetko bio u Hrvatskoj, rekao je gvardijan samostana fra Juro Šimić. Dolazak tijela sv. Leopolda za hrvatske kapucine je velik, povijesni događaj, no dodao je, kako je to i velik događaj za čitav hrvatski narod, kojemu je svetac pripadao i uvijek rado isticao tu pripadnost. Znamo iz života sv. Leopolda kako je on čitavim svojim bićem čeznuo da djeluje među svojim hrvatskim narodom, rekao je o. Šimić, te nastavio: „Znamo da je sv. Leopold lijepo prihvaćen u hrvatskome narodu; posvećene su mu mnoge crkve i kapele, što svjedoči da je prihvaćen kao omiljeni svetac u hrvatskome narodu".
Članica Organizacijskog odbora zadužena za medije Suzana Peran, glavna urednica Informativne katoličke agencije, predstavila je program boravka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.
Uvodno je naglasila kako se program dopunjavao iz dana u dan jer se uvode nove mise, a dolaze i prijave iz novih župa. Program boravka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Godine milosrđa, u Hrvatskoj počinje u srijedu 13. travnja u zagrebačkoj katedrali, gdje svečani doček i liturgiju u 17 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnim slavljem u 19 sati predsjeda sisački biskup Vlado Košić, a tom će prigodom hodočastiti i vjernici Sisačke biskupije. Nakon mise slijedi molitveno bdjenje i mogućnost ispovijedi do ponoći.
U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda bit će cijeloga dana izloženo vjernicima na štovanje u katedrali. U 7 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, u 8 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u 9 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. U 19 sati središnje euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH te provincijalima redovničkih zajednica. Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka slijedi bdjenje koje će voditi o. Ivan Ike Mandurić, DI s mladima iz molitvene zajednice iz Palmotićeve, te će mogućnost ispovijedi biti do ponoći. Ako bude vjernika, crkva će ostati otvorena cijelu noć.
U petak 15. travnja misu u 7.30 sati predvodi gvardijan samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik, OFMConv. Vjernici župa Remetskoga dekanata sudjelovat će u 9 sati na misnome slavlju koje će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Misno slavlje u 11 sati predvodi fra Jozo Zovko, OFM. Svečanu misu u 19 sati predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za posvećeni život i družbe apostolskog života. Nakon mise do ponoći je molitveno bdjenje koje predvodi fra Mijo Šarčević, OFMCap. Na bdjenju će pjevati sestre Husar i sestre Palić.
U subotu 16. travnja svečevo tijelo će također cijeli dan biti izloženo na štovanje vjernicima i hodočasnicima. Misu u 7.30 predvodi župnik župe sv. Mihaela i dekan Remetskoga dekanata fra Branko Lipša, OFMCap. U 9 sati predvoditelj euharistijskoga slavlja je gvardijan hercegovačkoga franjevačkog samostana u Zagrebu fra Draženko Tomić. Na svečanom euharistijskom slavlju u 11 sati okupit će se hodočasnici iz Krčke i Gospićko-senjske biskupije, a predvodit će ga krčki biskup Ivica Petanjak. Misu u 13 sati predvodi fra Krunoslav Kocijan, OFM, a na misi će se okupiti članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži. Misu u 15 sati predslavi kapucin fra Goran Rukavina. Misu u 17 sati predslavi fra Martin Jaković, OFMConv. U 19 sati euharistijsko slavlje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, a propovijeda župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Ljubljanica – Voltino u Zagrebu vlč. Željko Lovrić. Molitveno bdjenje predvodit će don Damir Stojić, SDB s mladima s Knežije.
U nedjelju 17. travnja misu u 7.30 sati predvodi gvardijan samostana sv. Mihaela u Dubravi fra Stjepan Bergovec, OFMCap. Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić predvodit će euharistijsko slavlje u 9 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će kotorski biskup Ilija Janjić, a misu će prenositi HRT te Hrvatski katolički radio. Na misi će sudjelovati hrvatski vjernici iz Boke Kotorske, te pripadnici Bokeljske mornarice u tradicionalnoj nošnji. U 19 sati misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Nakon mise je molitveno bdjenje koje predvodi o. Antonio Čirko, OCD s članovima Karmelske mladeži.
U ponedjeljak 18. travnja u 7.30 sati euharistijsko slavlje predvodi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Nakon mise slijedi oproštaj vjernika te u 9 sati odlazak tijela svetoga kapucinskog ispovjednika u Sloveniju.
Suzana Peran zahvalila je svim medijskim djelatnicima na angažmanu te istaknula kako će biti prijenosi misa putem HRT, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Laudato TV. Tako će se onima koji neće moći biti u Zagrebu omogućiti na taj način vidjeti što se događa. Peran je napomenula i posebnost ove crkve u koju dolazi tijelo sv. Leopolda. Naime, to je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda.
Za novinare su pripremljene akreditacije, koje će što lakše omogućiti praćenje događanja. Akreditacije vrijede za crkvu sv. Leopolda.
Uz program je voditeljica konferencije Tanja Baran istaknula kako će u nedjelju, 10. travnja, nakon večernje mise u kapucinskom samostanu biti otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", autora Josipa Botterija Dinija, Ane-Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Izložbu će tijekom boravka tijela sv. Leopolda moći razgledati i hodočasnici.
Provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević zahvalio je novinarima na svemu što su do sada napravili, kao i na onome što će raditi u promociji ovog jedinstvenog događaja.
Dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb uklapa se u širi okvir. To je Godina milosrđa koju je papa Franjo odredio za čitavu Crkvu, a drugi povod je 150.obljetnica rođenja sv. Leopolda Bogdana Mandića, rekao je o. Šarčević. Kako živjeti Godinu milosrđa, Papa je htio pokazati kad je odredio za zaštitnike dvojicu kapucina, p. Pija iz Pietrelcine i samog Leopolda. Oni su bili ispovjednici. Provodili su sate, dane, godine u ispovjedaonicama i radili su posao koji je daleko od očiju javnosti, a ipak su postigli planetarnu popularnost. Tako u prvi plan dolazi vrijednost sakramenta pomirenja i milosrđa. Podsjetio je kako Papa u duhu Godine rabi riječi milosrđe, sućut, nježnost. Sve te karakteristike utjelovljuju ova dvojica, osobito sv. Leopold. Dok je sv. Pijo bio pomalo i strog i znao je i potjerati ljude iz ispovjedaonice, sv. Leopold je to učinio samo jedanput ili dvaput. Tako se uspostavljala lijepa veza između sv. Leopolda i ljudi svih staleža koji su k njemu dolazili na ispovijed. Bog se služio njime kao oruđem preko kojega je činio tolika dobra, rekao je fra Šarčević, podsjetivši na riječi koje je rekao Papa da su ova dva sveca „dar svekolikom čovječanstvu".
Tako i mi doživljavamo sv. Leopolda. Njegov dolazak u Zagreb je prije svega dar nama Hrvatima katolicima, a i pravoslavnima, jer u njemu vidimo koliko je djelotvorna Božja milost. On nas uči svojim konkretnim postupanjem kako biti čovjek prema svima koji su k njemu dolazili. Često se ističe njegova ideja gajenja prijateljstva među narodima. Bio je Hrvat, nije se želio odreći svoje nacionalne pripadnosti, zbog čega je morao ići i u progonstvo, a u isto vrijeme bio je veliki prijatelj Talijanima. Jasno, tu valja spomenuti i njegova ekumenska nastojanja. Dakle, to su poruke koje su aktualne i danas, ne samo nama vjernicima, nego i drugima, tako da će ovo biti velik događaj, zaključio je kapucinski provincijal fra Jure Šarčević.
Blaženko Perković, član Organizacijskog odbora zadužen za volontere u ovoj je prigodi rekao da su jezgru činili Caritasovi volonteri u župi, njih pedesetak. Prijavljeno je više od 200 volontera do kojih se došlo bez poziva preko društvenih mreža. Od njih će 130 biti angažirano u vanjskom dijelu i sedamdesetak Framaša koji će biti unutar crkve. Istaknuo je kako će na prostoru ispred crkve biti postavljen videozid, šator za okrjepu i mogućnost ispovijedi cijeli dan. Perković je zahvalio i donatorima, kao i svim članovima Organizacijskog odbora.
Pavao Palić, član Organizacijskog odbora zadužen za koordinaciju počasne straže uz tijelo sv. Leopolda rekao je da se željelo svečevo tijelo počastiti tako da svi Hrvati, bar simbolično, budu u počasnoj straži oko njegova tijela. Zato će u sva tri dana boravka tijela u ovoj župi mladići i djevojke odjeveni u hrvatske narodne nošnje odavati počast sv. Leopoldu.
Također je istaknuo i veliko zanimanje zborova koji će pjevati na misama. Pjevanje na misnim slavljima animirat će Bogoslovi hercegovačke franjevačke provincije (Zagreb), Mješoviti pjevački zbor „Kralj Zvonimir" (Zagreb) i Muška klapa „Janjevo" (Zagreb), Župni zbor Gospe od Pojišana (Split), Mješoviti zbor „Papa Dobri" župe sv. Ivana XXIII. pape (Zagreb),Katedralni zbor iz Krka, Pjevačko društvo sv. Josipa (Osijek), Mješoviti zbor Gospe Lurdske (Zagreb), Zbor mladih sv. Maksimilijana župe BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Zagreb) i Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića, (Voltino – Ljubljanica, Zagreb), Mješoviti pjevački zbor župe BDM Žalosne (Zagreb), Mješoviti zbor „Anselmo Canjuga" župe sv. Leopolda Bogdana Mandića (Dubrava, Zagreb), Mješoviti zbor župe sv. Mihaela (Dubrava, Zagreb) i Katedralni zbor sv. Stošije (Zadar).
Palić je ukazao i na znakovitost loga u kojem je sv. Leopold u pokretu sa štapom. Dakle, svetac koji nam dolazi. Također je istaknuto kako će u nedjelju 17. travnja na misi u 11 sati sudjelovati Bokeljska mornarica koja će izvesti Kolo sv. Tripuna. Riječ je o kolu koje se izvodi rijetko, na blagdan sv. Tripuna i u posebnim prigodama. Time će se ovaj događaj simbolično povezati sa svečevom rodnom Bokom Kotorskom.
Odgovarajući na pitanje novinara o kretanju tijela sv. Leopolda od katedrale do Dubrave, fra Šarčević je rekao kako ruta još nije određena. Naglasio je, kako je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić pozvao župnike kroz čije će župe proći tijelo da zvone zvona na svim crkvama. Naglasio je da je tijelo uistinu neraspadnuto: 74 godine nakon njegove smrti kad je tijelo pripremano za hodočašće u Rim, ponovno je pregledano te je ustanovljeno da je i svečevo srce u dobrom stanju. Tijelo je cjelovito, osim desne ruke koja se nalazi kao relikvija u svetištu u Maglaju, a dio tih moći je u ovoj crkvi te u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.
Pojasnio je da je tijelo smješteno u sarkofagu pod staklom, koje će se moći dodirnuti. U katedrali će sarkofag biti postavljen ispred glavnog oltara, a u ovoj crkvi ispred oltara. Vjernici će ulaziti na glavni ulaz desno, a izlaziti na bočna vrata. Tijekom čašćenja vjernici će moći doći do samoga sarkofaga, a za vrijeme misa bit će postavljena ograda.
Dana je i informacija da je, ne računajući Zagreb i okolicu, prijavljeno do sada više od 90 autobusa, no prijave hodočasnika stižu svaki dan.
Dodatne obavijesti mogu se pročitati na www.kapucini.hr, odnosno doznati u Info centru na broj 092/ 3455 155.


Svi su krštenici glasnici evanđelja
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 15. srpnja 2018.
Poruka biskupa BK BiH uoči Općih izbora u listopadu 2018. godine
Banja Luka, 14. srpanj 2018.

16.07.2018.
Proslava svetkovine Gospe Karmelske u Zagrebu i Hrvatskom Leskovcu
16.07.2018.
Proslava Blažene Djevice Marije od Gore Karmela na Koločepu
16.07.2018.
Svetkovina Gospe Karmelske u župi na Donjoj Drenovi u Rijeci
16.07.2018.
Biskup Križić na proslavi Gospe Ribarske u Senju
16.07.2018.
Proslava zavjetne svetkovine Gospe Karmelske u Postirima na otoku Braču
16.07.2018.
Proslava svetkovine Karmelske Gospe u Remetama
16.07.2018.
Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj
17.07.2018.
Biskup Štambuk u Selcima na Braču slavi misu u povodu 306. obljetnice dolaska prvoga Štambuka
19.07.2018.
Festival „Orgulje zagrebačke katedrale"
20.07.2018.
Biskup Križić na proslavi Ilinja u Sincu
20.07.2018.
Proslava sv. Ilije, zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije
21.07.2018.
Ilinje u Baljevcu
21.07.2018.
Župna svetkovina u Brodu na Kupi
21.07.2018.
Obljetnica smrti prof. dr. Tomislava Janka Šagi-Bunića
22.07.2018.
Proštenje Karmelske Gospe u Brezovici
22.07.2018.
Početak akcije MIVA Hrvatska
22.07.2018.
Proslava 30 godina župe Solinskih mučenika u Ninčevićima
22.07.2018.
Biskup Križić na blagdan sv. Marije Magdalene u Gospiću
22.07.2018.
Posveta novoizgrađene crkve Sv. Antuna u Korčuli
25.07.2018.
Proslava blagdan sv. Jakova na Udbini
25.07.2018.
Svetkovina sv. Jakova u Opatiji
26.07.2018.
Proslava svetkovine sv. Ane i Joakima u Plaškom
27.07.2018.
Misa za žrtve Boričevca
01.08.2018.
Misa zadušnica za branitelje Dalja
02.08.2018.
Proslava blagdana BDM Anđeoske u franjevačkom samostanu u Pazinu
03.08.2018.
Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije na Košljunu
04.08.2018.
Hodočašće u svetište Gospe Tekijske i 10. obljetnica utemeljenja crkvene pokrajine
05.08.2018.
Prigodna emisija HKR-a na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
05.08.2018.
Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Požeškoj biskupiji
05.08.2018.
Biskup Bogović na proslavi Gospe Snježne na Krivom Putu
05.08.2018.
Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice „Oluje"
10.08.2018.
Proslava svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije
12.08.2018.
"Mladi prema Asizu"
14.08.2018.
Uočnica svetkovine Uznesenja BDM u Kloštru
15.08.2018.
Hodočašće obitelji s brojnom djecom u Voćin
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.