Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Na Nedjelju Dobrog Pastira u Krašiću predstavljena nova knjiga bl. Alojzija Stepinca

Na Nedjelju Dobrog Pastira, 21. travnja, u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću mons. dr. sc. Juraj Batelja, postulator i preč. dr. sc. Anton Tamarut, profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavili su knjigu "Bl. Alojzije Stepinac: Marija posrednica milosti - Propovijedi o Majci Božjoj prema Litanijama lauretanskim i za sve blagdane Majke Božje".

Jurjevo proslavljeno u Zagorju Ogulinskom

U Župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom svečano je u utorak 23. travnja proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika župe. Misu je predslavio župni vikar iz Otočca i domaći sin pop Ante Luketić.

Slobodnica: Započela duhovna priprava za proslavu sv. Marka

Trodnevna duhovna priprava za proslavu nebeskog zaštitnika sv. Marka Evanđelista započela je u ponedjeljak 22. travnja u istoimenoj župi u Slobodnici kod Slavonskog Broda. Večernje misno slavlje predvodio je župnik Ilija Janjić.

Studenti iz Graza posjetili Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Studenti Sveučilišta primijenjenih znanosti iz Graza (FH JOANNEUM) u sklopu posjeta Studija socijalnog rada Sveučilišta u Zagrebu posjetili su u ponedjeljak 22. travnja Caritasovu kuću za mlade „Da život imaju“ te se upoznali s radom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, izvijestili su iz zagrebačkog Caritasa.

Kardinal Zuppi: Tema mira nije na izbor, potreban je ozbiljan dijalog

Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi pozvao je tijekom konferencije „In dialogo: per costruire giustizia sociale e ambientale“ („U dijalogu: graditi socijalnu i ekološku pravdu“), koja se održala u ponedjeljak 22. travnja u Bologni, na „ozbiljan dijalog“, izvijestio je Vatican News.

Potpuno digitaliziran arhiv Aloisa Hudala

Jedan od najvažnijih rimskih arhiva za razdoblje Trećeg Reicha i kasnije sada je potpuno digitaliziran. Kako javlja uredništvo portala Vatican News dovršen je rad na arhivu Aloisa Hudala u Rimu, koji je započeo 2022. godine, izvijestili su 22. travnja Vatican News i KNA.

U Osijeku održana biblijska duhovna obnova „Bog govori i kada šuti“

„Bog govori i kada šuti“ bila je tema biblijske duhovne obnove u organizaciji Ureda za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije i Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, održane u ponedjeljak 22. travnja 2024. u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, pod vodstvom prof. dr. s. Silvane Fužinato.

Crkva na Kubi nudi posredničku ulogu u krizi

Katolička Crkva na Kubi pozvala je na dijalog između vlade i oporbenih pokreta i ponudila posredničku ulogu Crkve uslijed krize opskrbe i prosvjeda koji uvijek iznova izbijaju u toj državi, prenosi KNA.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK