Budi dio naše mreže
Izbornik

12. SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Novosti

Aktualno

Proslava svetkovine sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

Svetkovina sv. Dominika Savija proslavljena je u ponedjeljak, 6. svibnja u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu u naselju Kolonija, jedinoj župi Crkve u Hrvata koja za svog nebeskog zaštitnika ima tog sveca Katoličke Crkve.

Franjevci nazočili liturgiji u Sabornom hramu Sv. Nikolaja u Vukovaru

Župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović i župni vikar fra Marijan Ligenza nazočili su na Uskrsni ponedjeljak, 6. svibnja liturgiji u Sabornom hramu Svetoga Nikolaja u Vukovaru kao gosti i tom prilikom čestitali Uskrs protojereju stavroforu ocu Saši Kuzmanoviću i vjernicima Srpske pravoslavne Crkve.

Francuske crkve se obnavljaju zahvaljujući višku Notre Damea

Stotine francuskih crkava uskoro bi mogle dobiti prijeko potrebnu obnovu zahvaljujući višku sredstava prikupljenih za adaptaciju u požaru stradale pariške katedrale Notre Dame. Posao će biti povjeren novoosnovanoj francuskoj Zakladi za baštinu, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Nježna osobina i susretljiv duh

Cijeloj Papinskoj švicarskoj gardi "želim još jednom izreći svoje osobno te poštovanje i blizinu Svetog Oca Franje ", rekao je kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, za vrijeme euharistijskog slavlja koje je u ponedjeljak 6. svibnja predvodio u Bazilici sv. Petra, objavljeno je u izdanju lista "L`Osservatore Romano" istoga dana.

Ansambl Kolbe nastupio na Humcu

Na poticaj fra Darija Dodiga, gvardijana samostana i župnika Župe sv. Ante na Humcu Ansambl Kolbe nastupio je u nedjelju 5. svibnja s mjuziklom „Tamo gdje je ljubav“.

Susret svećenika Varaždinske biskupije

Susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Početak godišnjeg hodočašća Gospi Ilačkoj

Na prvu subotu u mjesecu svibnju, 4. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji i upravitelj svetišta Gospe Šumanovačke Ivan Živić, obilježen je početak godišnjeg hodočašća u Svetište Drage Gospe Ilačke, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Papa pozvao švicarske gardiste da njeguju zajedništvo

Papa Franjo primio je u audijenciju 6. svibnja nove pripadne Papinske švicarske garde u sklopu priprema za tradicionalno polaganje zakletve koja se polaže već tradicionalno svake godine 6. svibnja, izvještava Vatican News.

Osmi dan devetnice sv. Dujmu

Osmoga dana devetnice sv. Dujmu, na Šestu vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2024., svečanu misu u splitskoj prvostolnici predslavio je čuvar Svetišta Gospe od Pojišana u Splitu fra Žarko Lučić. Nakon mise predstavljena je knjiga s. Manete Mioč „Blaženikove sestre. Sestre služavke Malog Isusa u Stepinčevu Krašiću“.

Blagdan Našašća Svetoga Križa proslavljen u Krndiji

Blagdan Našašća sv. Križa proslavljena je u petak, 3. svibnja u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Krndiji, filijali Župe sv. Ladislava u Punitovcima. Misno slavlje predvodio je doc. dr. Josip Bošnjaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

U Pagu proslavljen blagdan Svetog Trna

Svečano misno slavlje na blagdan Svetog Trna, u subotu 4. svibnja 2024., u zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu, predvodio je o. Jeronim Adam Marin, prior benediktinskog samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, opat predsjednik Slavenske benediktinske kongregacije.

Proštenje u čast sv. Florijana u Donjem Kućanu

Mještani Donjeg Kućana, na području Župe Uskrsnuća Isusova - Kućan Marof, su u nedjelju, 5. svibnja, proslavili svetkovinu sv. Florijana, patrona mjesne kapele te zaštitnika vatrogasaca.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK