Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

16.07.2017 | 21:38 | IKA V - 191906/7

Gospa Karmelska proslavljena u Selcima

 Marija želi svima biti uzor i poticaj za stvaranje kršćanskog i ljudskog zajedništva. To zajedništvo treba dolaziti do izražaja u praksi života, poručio biskup Štambuk

Selca, (IKA) – „Rado pozdravljam sve vas dragi vjernici župe Gospe Karmelske, ali istodobno i vas koji ste kao hodočasnici došli iz drugih strana kako biste bili na ovoj svetoj misi naše Majke Božje Karmelske. Rado pozdravljam i predstavnike mjesnih vlasti jer je danas Dan općine kojoj pripadaju Selca, Sumartin, Novo Selo i Povlja. Svima želim radosno slavlje nebeske zaštitnice", rekao je hvarski biskup Slobodan Štambuk na početku euharistijskoga slavlja koje je na blagdan Gospe Karmelske, u nedjelju 16. srpnja, predvodio u crkvi Krista Kralja u rodnoj župi u Selcima na Braču gdje je taj blagdan proslavljen kao naslovnik župe i Dan općine. Uz biskupa Štambuka koncelebrirali su generalni vikar mons. Stanko Jerčić, mjesni župnik fra Jakov Prcela i nekoliko svećenika. Na misi je pjevao župni zbor Krista Kralja, a evanđeoski ulomak svečano je navijestio mons. Jerčić.
U homiliji biskup se osvrnuo na evanđeoski ulomak o događaju Marijina pohoda rođakinji Elizabeti. Dogodio se predivni susret dviju žena, dviju majki, dogodio se lijepi susret žena koje između sebe razgovaraju. Elizabeta se raduje dolasku rođakinje Marije. Raduju se jedna drugoj. U susretu Elizabete i Marije nastaje pjesma. Toliko lijepo da Marija pjeva „Veliča, duša moja Gospodina". Kako je to lijepo kad se žene susreću, nalaze, lijepo i fino razgovaraju. Nisu li nam te dvije žene primjer i uzor. Ali što je s našim susretima? Što se rađa iz susreta naših žena? Donose li ti susreti radost i pjesmu ili već unaprijed znamo o čemu će se govoriti, istaknuo je, uz ostalo, hvarski biskup. Govoreći o Mariji koja s radošću ide u pohod Elizabeti, biskup je poručio kako Marija želi svima biti uzor i poticaj za stvaranje kršćanskoga i ljudskog zajedništva. To zajedništvo, primijetio je biskup, treba dolaziti do izražaja u praksi života. Želio bih da to zajedništvo dođe do izražava i u životu lokalne zajednice, u životu onih koji u ovom mjestu donose odluke. Kako bi bilo lijepo i poželjno da se i različite političke stranke znaju radovati jedna drugoj. Kako bi to bilo lijepo da se dogodi i u našem Saboru, u našim međuljudskim odnosima, istaknuo je mons. Štambuk. Ustvrdio je, pritom, da komplikacije i poteškoće u međuljudskim odnosima nastaju ondje gdje su ljudi sebični i zaokupljeni vlastitim interesima. Potaknuo je vjerni narod da se poput Marije i Elizabete znaju radovati jedni drugima.
Poslije misnoga slavlja održana je svečana procesija ulicama mjesta s kipom Gospe Karmelske, urešenim za tu prigodu, koji su nosili mladi župljani. U tradicionalnom ophodu kojim je iskazano poštovanje prema Blaženoj Djevici Mariji Božji puk je sudjelovao sabrano uz pjevanje marijanskih pjesama koje je predvodio crkveni zbor. U zahvalnoj riječi pred crkvom Krista Kralja selački župnik čestitao je vjernicima svetkovinu njihove nebeske zaštitnice. „Neka vas nebeska Majka, naša zaštitnica, čuva i prati u vašemu životu. Neka sve ono što smo molili, prosili, pjevali i zahvaljivali, nebeska Majka isprosi kod svoga Sina. Molimo te da svima daruješ vjere, ustrajnosti i zahvalnosti za sve što smo u životu, uz pomoć tvoju, od Boga dobili i isprosili. Molimo te da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru, u našoj obiltelji i u našoj domovini, bez straha, u blagostanju i poštenju, u radu, radosti i veselju te tako zavrijedimo doći do vječnoga života", poručio je župnik.
U završnoj riječi hvarsko-bračko-viški biskup potaknuo je obitelji na rast u ljudskom i kršćanskom životu. Zaželio im je da sve ono što su doživjeli uz Mariju i slaveći njezine blagdane osjete kroz blagoslov u vlastitome životu i svojim obiteljima. Naglasio je ulogu majke i oca za obiteljski život. Podsjetio je, pritom, da je u mjesnoj Crkvi proglasio Godinu očeva. „Godinom očeva htio sam dati važnost vašoj ulozi, dragi očevi. Htio sam da se prepozna vaš rad, da se cijene vaši žuljevi, vaša muka i ono što činite za obitelj. Imajte vjeru, neka vaša djeca osjete da u svome ocu imaju temelj za ljudsko i kršćansko", poručio je biskup Štambuk.
Slavlje u čast Gospi Karmelskoj započelo je na uočnicu Marijina blagdana, 15. srpnja, kada je prema tamošnjoj tradiciji kip Gospe Karmelske uz pjesmu Božjega puka prenesen iz „stare crkve" Gospe od Karmela u novu na štovanje vjernicima.

Isus nas uči promatrati stvarnost drugačijim očima
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 23. srpnja 2017.
Otvoreno pismo nadbiskupa Barišića u povodu velikih požara u okolici Splita

26.07.2017.
Proslava svetkovine sv. Ane u Rudešu
27.07.2017.
Dan mučenika Banjolučke biskupije u Drvaru
27.07.2017.
Spomen na don Jurja Gospodnetića iz Postira i žrtve Drugog svjetskog rata i poraća kod jame na predjelu "Konjska glava"
29.07.2017.
Treće hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj
29.07.2017.
Proslava blagdana sv. Todora u Korčuli
30.07.2017.
Blagoslov novoizgrađene kapele u Novakovcu posvećene svetoj Ani
30.07.2017.
Porcijunkula u Čakovcu
02.08.2017.
Proslava Gospe od Anđela u 300. obljetnici oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka
03.08.2017.
Proslava 20. obljetnice kuće susreta Tabor
04.08.2017.
Karlovac: Misa u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
05.08.2017.
Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 22. obljetnice Oluje i blagdan zaštitnice Vojnog ordinarijata
06.08.2017.
Svećeničko ređenje Alena Mažića u Remetama
12.08.2017.
Hodočašće mladih Solin-Sinj 2017.
14.08.2017.
Svetkovina Velike Gospe u Stenjevcu
15.08.2017.
Proslava svetkovine Velike Gospe u Vrpolju
24.08.2017.
46. obiteljska ljetna škola s temom „Vrijeme za obitelj"
14.09.2017.
Relikvije sv. Leopolda u Hrvatskoj i Crnoj Gori
16.09.2017.
Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovniku
01.10.2017.
Papin pohod Ceseni i Bologni
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.