Budi dio naše mreže
Izbornik

12. SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Novosti

Aktualno

Osmi utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

Euharistijsko slavlje osmoga od 13 utoraka sv. Antunu, 7. svibnja, u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je vlč. Antonio Čirko.

Crkveni god u Srijemskoj Kamenici

Euharistijskim slavljem u petak 3. svibnja svečano je proslavljen blagdan Našašća Svetoga Križa – crkveni god u župi Srijemska Kamenica.

Ludbreg: 30. obljetnica Restauratorskog odjela

Prigodnim programom u petak, 3. svibnja 2024. obilježena je 30. obljetnica Restauratorskog odjela Ludbreg, koji je osnovan s ciljem spašavanja i privremenog smještaja evakuiranih kulturnih dobara iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske 1994., izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U Bujama održana međunarodna proslava blagdana sv. Florijana

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika sv. Florijana, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Buje“ je 3. i 4. svibnja 2024. organiziralo program u kojem je sudjelovalo oko 150 vatrogasaca iz 23 društva iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Homilija nadbiskupa Križića na svetkovinu sv. Dujma

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predslavio je misu na svetkovinu sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita, u utorak 7. svibnja 2024. na splitskoj rivi, a njegovu homiliju prenosimo u cijelosti.

U Austriji službeno uvedeni u službu prvi akoliti laici

Biskup biskupije Gurk–Klagenfurt mons. Josef Marketz je na 6. vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2024., tijekom mise u klagenfurtskoj katedrali, uveo laike, desetoricu muškaraca i šest žena, u službu akolita, prenio je Kathpress.

Nadbiskup Eterović posjetio HKM Würzburg

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović posjetio je 3. i 4. svibnja 2024. Hrvatsku katoličku misiju Würzburg gdje mu je domaćin bio župnik fra Ivan Penava, OFM Conv.

Crkva u Mađarskoj nada se skoroj beatifikaciji kardinala Mindszentyja

Budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdő predslavio je u nedjelju 5. svibnja 2024. misu zadušnicu za časnog slugu Božjega kardinala Józsefa Mindszentyja (1892. – 1975.), u katedrali Uznesenja Blažene Djevice MArije i sv. Adalberta u Ostrogonu gdje je bivši mađarski primas pokopan, izvijestio je Kathpress.

Svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u ponedjeljak 6. svibnja, počela je središnja proslava Sudamje 2024. godine, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK