Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

02.09.2017 | 20:25 | IKA V - 192831/9

Na Svetu subotu u Ludbreg hodočastili vjernici iz Slovenije, Mađarske i Austrije

 

Ludbreg, (IKA) - Na Svetu subotu 2. rujna u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg su, u sklopu vjerskog događaja "10 dana ludbreške Svete nedjelje", hodočastili brojni vjernici iz župa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije. Nakon dvije jutarnje mise i mise u Zavjetnoj kapeli na slovenskom i mađarskom jeziku koju su predvodili biskup iz Murske Sobote mons. Peter Štumpf i vlč. Pišta Marton iz Serdahela, središnje misno slavlje predvodio je biskup Štumpf uz sudjelovanje biskupa domaćina Josipa Mrzljaka. Misi je prethodila velika svečana hodočasnička procesija s pokaznicom u kojoj je Presveta Krv Kristova, od župne crkve Presvetog Trojstva do Zavjetne kapele.
Okupljeno je mnoštvo prije mise pozdravio je ludbreški župnik i upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan. Potom je vjernike pozdravio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić koji je svećenicima i hodočasnicima rekao kako je grad Ludbreg, između ostaloga, označen tradicijom hodočašćenja stotinama godina unazad. Hodočasnike, župnike, župne vikare te sve ostale vjernike, kao i žitelje Ludbrega, srdačno je pozdravio i varaždinski biskup Mrzljak.
„Kada je Hrvatski sabor 1739. godine učinio zavjet da će izgraditi kapelu, ako prestane kuga, nazvao je relikvije Predragocjene Krvi Kristove najvećim blagom Hrvatskoga Kraljevstva. Prepoznali su vrijednosti Krvi Kristove za dobrobit čovjeka i cijelog čovječanstva. Krv Kristova može suzbiti svaku kugu, kako god se ona nazivala, jer kuga postaje sinonim za svako zlo i svaki grijeh. Isus s križa gospodar je dovijeka. On, zarobljen i ubijen, oslobađa čovjeka od zla i grijeha, a oslobađa ga i od smrti te ga vodi u vječni život. Ta živa vjera okuplja nas sa svih strana naše domovine Hrvatske, ali i naše susjede iz Mađarske, Austrije i Slovenije", poručio je varaždinski biskup.
U homiliji u ludbreškom svetištu mons. Štumpf istaknuo je da je dobiti poziv da predvodi veličanstveno euharistijsko slavlje u čast Predragocjene Krvi Kristove poseban Božji dar. Podsjetio je i na prijateljstvo varaždinske i murskosobotske biskupije.
„Svi vi ovdje u Ludbreg dolazite jer vjerujete da je Isus ovdje među nama živ i prisutan u euharistiji. Relikvija Predragocjene Krvi Kristove je Krv samoga Boga, Boga koji je neizmjerno svet, svemoćan i vječan. To je Krv s nebesa, koja je dobila nebeske značajke po nebeskoj majci Mariji. To je Krv koja je s križa kapala na zemlju. To je krv koja u sebi ima vječni život. To je krv koja je prolivena za sve narode i sve ljude, koja još uvijek teče s Božjeg prijestolja na nebesima da bi nas žeđala u Kristovoj ljubavi. U toj Presvetoj Krvi, Krist nas je oprao od naših grijeha, u Njoj se Nebesa priklanjaju zemlji da bismo postajali Božji. Rijetki narodi imaju takvu relikviju. Ondašnji je narod od Boga bio izabran da pred tom Svetinjom čuva i osnažuje svoju vjeru. To je znak posljednje Božje pažnje prema nama koji kroz život hodimo putem vjere. Taj je put dug i naporan, ali i neizbježan. Do Boga se ne dolazi drugim putovima. Izraelci su prilikom oslobođenja iz egipatskog ropstva bili zabrinuti i na sve spremni. Nisu točno znali kuda idu, jer nitko od njih nije bio u zemlji koju im je Bog obećao. Pred njima je bio put koji je tražio odgovore na mnoga pitanja. Na putu iz ropstvu morali su ostati u zajednici koja vjeruje. Tako su tijekom 40 godina dozreli u jedinstven narod s kojim je Bog želio biti u najboljem prijateljstvu. Prije nego su kretali na put iz ropstva u oslobođenje, janjeća je krv za njih bila obrana pred smrću. Drama Izraelaca drama je naroda. Svaka se ljudska masa nađe pred odlukom - postati ili ne postati narod. Kada masa postaje narod? Tada kada se odluči za život. Bez života nema naroda. Krv daje i oduzima život. Narod koji prolijeva krv svoje djece, neće živjeti. Hrvatski narod uvijek je bio narod života. U svojem je životnom izražavanju uvijek čuvao istinu kršćanske vjere. Obiteljski domovi su još uvijek označeni krvlju novozavjetnoga Jaganjca Krista, koji donosi vječni život. Majke, očevi i djeca koji se krijepe euharistijom, s ovom Predragocjenom Krvlju, svoje domove pretvaraju u posvećeni kraj. Ljudi iz posvećenih domova svjedoče u Bogu", rekao je mons. Štumpf.
Murskosobotski biskup osvrnuo se i na život i vjeru hrvatskog blaženika, kardinala Alojzija Stepinca. „Kada sam prvi puta vidio fotografiju gospođe Barbare Stepinac, majke blaženog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, kako kod njegovog biskupskog posvećenja gleda dubokim pogledom, shvatio sam da je taj pogled već tada slutio veliko trpljenje vlastitog djeteta. Pogled koji kao da otkriva da je u duši spoznala da Bog poziva njezinog Alojzija da s njim uziđe na kalvariju. Danas sam gledajući njezinu sliku pomislio kako je velika i za narod značajna majka koja vjeruje. Između majke vjernice i Krista je snažna i duboka povezanost. Kao predsjednik nekadašnje Jugoslavenske biskupske konferencije, kardinal Stepinac nije se htio pokoriti namjeri jugoslavenski komunista da bi Katoličku Crkvu odcijepio od jedinstva s papom, nasljednikom apostola Petra. Blaženi kardinal Stepinac je znao da ga, zbog vjernosti papi, čekaju grozne muke. Ipak se nije bojao i nije se dao slomiti. Bio je slobodan premda izvrgnut grozotama, sramoćenju, mučenju, osamljenosti i gurnut u mučeničku smrt. Kardinal Stepinac je trpio upravo za jedinstvo Katoličke Crkve. Svojim životom i smrću je ispovijedao i svjedočio ono u što je svim srcem i svom dušom vjerovao apostol Pavao kad govori: 'Siguran sam da nas neće ni smrt ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu'", istaknuo je, između ostaloga, u propovijedi u dupkom ispunjenom ludbreškom svetištu biskup Štumpf.
Poslijepodnevni program u prošteništu nastavljen je klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli za sve pale branitelje i njihove obitelji stradalnike Domovinskog rata. Molilo se za hrvatsku domovinu i njenu mladež. Potom je bio Križni put te blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom. U nastavku je u župnoj crkvi bila pjevana Zlatna krunica, a duhovna razmatranja vodili su misionari Krvi Kristove. Pjevane su i pohvale Krvi Kristovoj. Hodočasnički dan završio je misom koju su predvodili misionari Krvi Kristove.

Bog je gospodar pun ljubavi i nježnosti
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 19. studenoga 2017.
Propovijed požeškog biskupa Antuna Škvorčevića
Na misi u Vukovaru 18. studenoga 2017.

22.11.2017.
Posjet albanskog kardinala Ernesta Simona Troshanija Istri
22.11.2017.
Simpozij „Dr. sc. Živan Bezić: teologija i pastoral"
22.11.2017.
Misa i susret katedralnih pjevača na spomendan svete Cecilije
22.11.2017.
Predavanje "Odgovornost kršćana u suvremenom svijetu"
23.11.2017.
Susret biskupa Škvorčevića s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom
23.11.2017.
Split: Predstavljanje nove knjige pape Franje „Oče naš"
23.11.2017.
Spomen na šibenskog biskupa Jeronima Miletu o 70. obljetnici njegove smrti
23.11.2017.
Predstavljanje obnovljene slike Susret pape Lava I. Velikog s Atilom
23.11.2017.
Susret s autorom: Bono Zvonimir Šagi
24.11.2017.
Predavanje u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
24.11.2017.
Franjevačke pučke misije u Sisku
24.11.2017.
Blagoslov spomen-ploče i bijelog križa istine u Gvozdu
24.11.2017.
Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije
24.11.2017.
Dani Franje Račkoga
24.11.2017.
Blagoslov freske „Sv. Antun Padovanski u slavi" u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu
25.11.2017.
Varaždin: Duhovna obnova za voditelje i suradnike župnih Caritasa
25.11.2017.
Požega: Susret crkvenih pjevačkih zborova prigodom blagdana sv. Cecilije
25.11.2017.
Đakonsko ređenje u Puli
25.11.2017.
Misno slavlje uz 40 godina župnog zbora u Hlebinama
25.11.2017.
Đakonsko ređenje Tonija Avianija u katedrali Sv. Stjepana I. u Hvaru
25.11.2017.
Proslava blagdana sv. Katarine u Zagrebu
25.11.2017.
Konferencija za novinare o četvrtom zasjedanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije
25.11.2017.
Proslava 20 godina Radiopostaje "Mir" Međugorje
26.11.2017.
Proslava 40. obljetnice župe Krista Kralja u Rešetarima
26.11.2017.
Proslava svetkovine Krista Kralja u Trnju
26.11.2017.
80 godina djelovanja franjevaca u Ogulinu
26.11.2017.
Đakonsko ređenje u Splitu
26.11.2017.
Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije
27.11.2017.
Misa u čast Bezgrešne od čudotvorne medaljice
28.11.2017.
Predstavljanje zbirke poezije i proze „Moj voljeni Bog"
28.11.2017.
Donatorska večera za mlade
29.11.2017.
Susret biskupa Škvorčevića s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom Lucianom Surianijem
30.11.2017.
Đakonsko ređenje u Krčkoj biskupiji
01.12.2017.
Znanstveni skup „Kamo ide istočna Hrvatska"
02.12.2017.
Hodočašće vjernika Sisačke biskupije „Putovima bl. Alojzija Stepinca"
02.12.2017.
9. susret hrvatskoga duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić"
02.12.2017.
Varaždin: Blagoslov adventskog vijenca ispred katedrale i paljenje prve svijeće
02.12.2017.
Premijera dokumentarnog filma "Varaždinska biskupija" u Hrvatskome narodnom kazalištu
03.12.2017.
Otkrivanje spomen ploče sluzi Božjem biskupu Antunu Mahniću
03.12.2017.
Proslava svetkovine svetog Franje Ksaverskog u Kozarevcu
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.