Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 28. travnja

U uvodu molitve Kraljice neba koju je izmolio s vjernicima okupljenima na misi na Trgu sv. Marka u Veneciji u sklopu svog apostolskog pohoda, u nedjelju, 28. travnja papa Franjo je uputio nagovor koji prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije o odnosu Katoličke Crkve i austrofašizma

Dana 1. svibnja 1934. stupio je na snagu tzv. Svibanjski ustav („Maiverfassung“) kojim je trebala biti uspostavljena „Savezna Austrija“ pod saveznim kancelarom Engelbertom Dollfußom na korporativno-fašističkim načelima. Predsjednik Austrijske biskupske konferencije salzburški nadbiskup Franz Lackner priznaje „neuspjeh“ Crkve pred tim austrofašizmom prije 90 godina, izvijestio je 29. travnja Vatican News.

Zaključena sezona Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji

U Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki u ponedjeljak 29. travnja misnim slavljem, koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih i pastoral sportaša vlč. Filip Šešek, zaključena je sezona Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Biskup Majić u prvom posjetu župi Glamoč

U Župi sv. Ilije Proroka u Glamoču u nedjelju, 28. travnja održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Željko Majić, biskup banjolučki. Bio je to prvi pohod mons. Majića Župi Glamoč od preuzimanja službe banjolučkog biskupa.

Obećanja članova Frame Đakovo

U subota 27. travnja 16 framaša iz Frame Đakovo izreklo je prva obećanja ili obnovu obećanja, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svibanjski "Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije" o daru jakosti

„Zato je slabost povlašteni trenutak za otkrivanje Krista koji je naša jedina snaga. Jaki smo, jer je u nama Kristova snaga, dar Duha Kristova“, ističe glavni i odgovorni urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku pod naslovom „Slabost kao jakost“ u novom broju Vjesnika za mjesec svibanj na temu dara jakosti.

Animatorski susret za bogoslove prve i druge godine

U Duhovno-pastoralnom centru za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije u Carevdaru u subotu 27. i nedjelju 28. travnja 2024. godine održao se formacijski susret za bogoslove prve i druge godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u suradnji s Uredom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prvi likovni natječaj „Blizu je, blizu“ o životu bl. Jakova Zadranina u Zadru

Izložba dječjih radova u čast bl. Jakova Zadranina svečano je otvorena i predstavljena javnosti na blagdan bl. Jakova Zadranina u subotu, 27. travnja, u franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru. To je rezultat prvog dječjeg likovnog natječaja pod nazivom „Blizu je, blizu“ o životu i radu bl. Jakova Zadranina koji je ove godine održan u Zadru.

Meksiko: U autobusnoj nesreći poginulo 18 hodočasnika

Najmanje 18 osoba poginulo je u nedjelju 28. travnja u prometnoj nesreći u Meksiku, a još dvanaest je ozlijeđeno. Riječ je o hodočasnicima koji su autobusom trebali ići u Chalmu, najposjećenije hodočasničko mjesto u Meksiku nakon Guadalupea, izvijestio je 29. travnja Vatican News

Započeo sinodski susret župnika iz cijelog svijeta

U Sacrofanu, u okolici Rima, od ponedjeljka 29. travnja do 2. svibnja održava se međunarodni susret na kojemu će se produbiti tema prošle skupštine Sinode s obzirom na sljedeću u listopadu ove godine, izvijestio je Vatican News.

Misa zadušnica i ispraćaj zemnih ostataka vlč. Miškića

Misa zadušnica za pokojnog svećenika Iliju Miškića slavljena je u ponedjeljak 29. travnja 2024. u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu te su njegovi zemni ostatci ispraćeni u župu Radunice kod Žepča, objavila je Nedjelja.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK