Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

11.03.2018 | 18:44 | IKA V - 198282/3

Održan četvrti Planinarski križni put Dubrovačke biskupije

 

Dubrovnik, (IKA) - Na četvrtom Planinarskome križnom putu Dubrovačke biskupije koji se ove godine održavao na Korčuli, najnaseljenijem otoku na Jadranu s prekrasnom prirodom i kulturno-povijesnom baštinom, 10. i 11. ožujka sudjelovalo je oko 180 mladih iz svih dekanata Dubrovačke biskupije a među njima su bili i skauti u svojim uniformama. Drugog dana PKP-a, nakon spavanja u sportskoj dvorani u Blatu i doručka, mladi su nastavili pješačiti i moliti dionicom puta: Blato, Izmeta, Kula, Maslinovik i Vela Luka. Neke postaje križnog puta bile su uz kapelice, a neke na određenim točkama u prirodi. Mladi su čitali razmatranja i molitve uz pojedinu postaju, naizmjenično nosili križ mladih, pjevali korizmene i druge duhovne pjesme. Planinarski križni put završili su dolaskom u župnu crkvu Sv. Josipa u Vela Luci gdje su, umorni od prijeđenih kilometara ali i ozareni zbog iskustva PKP-u, sudjelovali na nedjeljnom misnom slavlju koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, koji se mladima pridružio drugog dana PKP-a.
Na Nedjelju radosti, koja se nalazi na sredini korizmenog vremena, biskup je u propovijedi kazao kako razlog za tu radost objašnjavaju nedjeljna liturgijska čitanja koja prenose najradosniju poruku Biblije, koja je zapravo sažetak cijele Biblije, a ona glasi: „Bog je tako ljubio svijet da je svoga Sina jedinorođenca dao, da tko god u njega vjeruje ima život vječni." Kazao je i kako povijesti spasenja, povijest ljubavi Božje prema čovjeku, ima svoj vrhunac u otajstvu muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Skrenuo je pozornost na to kako postoji i ona druga povijest koja se događala istodobno s poviješću spasenja, a to je povijest odbacivanja Boga i njegove ljubavi. Čovjek je slobodan Bogu reći da ili ne. No, Bog, nakon što je dao svog Sina jedinorođenca, više ne može čovjeku reći ne. On je dao svoj konačan odgovor, odgovor da čovjeka voli, ljubi, bez obzira na ono što će čovjek reći njemu. „I ovo zapravo znači da Bog uvijek ljubi čovjeka. Da Bogu u konačnici nije važno, da bi ga ljubio, je li čovjek dobar ili loš. Bog svejedno ljubi čovjeka", poručio je biskup mladima. To je ono što se dogodilo u Isusu Kristu, Bog ljubi čovjeka i kad je dobar i kad je loš, i kad mu pozitivno odgovara i kad ga odbacuje, Bog svejedno ljubi i to je zapravo vrhunac povijesti spasenja. Poželio je mladima da otkriju Boga koji ih tako i toliko ljubi bez obzira kakvi su, bez obzira čak i na to ljube li oni Boga.
Biskup je također primijetio kako su svi oni koji su sudjelovali na PKP-u, kao i kršćani koji redovito dolaze u crkvu, u opasnosti da misle kako su bolji od drugih i da zaslužuju nešto bolje. „Isus nam jasno poručuje da to što ste, dragi mladi ljudi, mogli ova dva dana hodati za Isusom na križnom putu je prije svega njegov dar, milost", rekao im je biskup i potaknuo ih da se prisjete kako su razmišljali hoće li ili neće sudjelovati na PKP-u, te da prepoznaju koliko im je ovo sudjelovanje jedan veliki Božji dar. „Zato nemojmo druge osuđivati - možda oni nisu dobili taj dar - nego zahvalimo Gospodinu što imamo taj dar i osobito pokušajmo svojim životom, svojim odnosom prema drugima, onim što činimo pokazivati da smo njegovo djelo, da smo stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela za koja smo unaprijed pripravljeni", rekao im je biskup.
Kroz priču o jednom susretu i na temelju raznih vrsta životnih križeva o kojima su mladi razmišljali tijekom dvodnevne molitve križnoga puta, biskup je kazao kako se može stvoriti dojam da je križ nešto teško, nešto što nas pogađa, nešto loše. Ali nije tako. „Križ se sastoji u tome da se stavimo na raspolaganje Bogu ondje gdje nas on šalje i na način na koji nas on šalje", poručio je biskup te dodao kako je križ mladih u tome da u ljubavi služe svojoj obitelji, da u ljubavi vrše svoj posao na radnom mjestu, u ljubavi daju svoj doprinos Crkvi kojoj pripadaju, te služeći u ljubavi čine boljim društvo u kojem žive. „Evo, to je križ, to je poslanje. Isusov križ je bio ponijeti na sebi onaj drveni križ koji su mu ljudi stavili na leđa, da bi nama pokazao kako i koliko nas Bog ljubi, da nas on ljubi do kraja, do smrti, smrti na križu." To poslanje bilo je specifično Kristovo poslanje, ali svatko ima svoje poslanje, a ono je kroz služenje u ljubavi pokazivati „da smo njegovo djelo, da smo stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela". To je naš križ, to je vaš križ, pokušajte ga uz milost Božju nositi, kazao je biskup i zaključio: „Neka vam Gospodin kojemu ste, prateći ga na njegovu križnom putu, na neki način pomagali nositi križ, pomogne da možete nositi i taj križ i da na taj način možete pomoći nositi križ vaših obitelji, pomoći nositi križ vaših prijatelja, pomoći nositi križ vaše župne zajednice, pomoći nositi križ naše biskupijske zajednice, pomoći nositi križ našega naroda, ovog vremena i društva u kojem živimo."

PKP su organizirali Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije i Studentski katolički centar Dubrovnik (Skac_DU). U tome su im na terenu pomogli HGSS Orebić, dva planinarska društva Spivnik i Mareta, vjernici župe Svih svetih Blato sa župnikom i dekanom don Željkom Kovačevićem i vjernici župe Vela Luka sa župnikom don Mariom Karatovićem koji su se pobrinuli i da mladi ne budu gladni dok su u njihovim župama.

Prvog dana PKP-a mladi su išli rutom: Groblje Svetog Križa, Vidikovac, Žjan, Krulić, Blato, pored vinograda i maslinika ograđenih suhozidom, putovima kojima je kao djevojčica i kasnije redovnica kročila i hrvatska blaženica Marija Propetog Petković. Navečer su u njezinom svetištu, gdje su ih s osmjesima i okrepom dočekale redovnice družbe koju je ona utemeljila, sudjelovali na misi koju je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je hodočastio s mladima. Općina Blato mladima je omogućila spavanje u sportskoj dvorani, a konoba Zlinje kuhala im je hranu. U satima odmora animatori su pripremili zabavni program a također su i sami pomagali u organizaciji. Svima na svemu na kraju je zahvalila Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.


Misa – IV. euharistijska molitva. Pričest
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 21. ožujka 2018.
Placuit Deo
Pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim aspektima kršćanskoga spasenja

23.03.2018.
Pohod biskupa Škvorčevića Kaznionici u Požegi
23.03.2018.
Korizmena duhovna obnova za mlade Jastrebaskog dekanata
23.03.2018.
Križni put Grada Splita
23.03.2018.
Proslava Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu
23.03.2018.
Sedmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku
23.03.2018.
Križni put za mlade na Ksaveru
24.03.2018.
Deseti križni put biciklima u Brestju
24.03.2018.
Misa na obljetnicu pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu
24.03.2018.
28. obljetnica biskupskog ređenja mons. Marina Srakića
24.03.2018.
IV. planinarski križni put čabarskog kraja
24.03.2018.
Godišnja duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije
24.03.2018.
Biskup Mrzljak predvodi misu u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu
24.03.2018.
50. obljetnica župe sv. Križa u Gružu
24.03.2018.
Otvori oči mog srca - duhovna obnova za mlade u Požegi
24.03.2018.
Proslava Dana svjedoka vjere
24.03.2018.
Osmi dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku
24.03.2018.
Korizmeni koncert "Miserere mei, Deus" Noneta Donum i Varaždinskog kvarteta
24.03.2018.
Korizmeno glazbeno bdjenje
25.03.2018.
Cvjetnica u Senju
25.03.2018.
Cvjetnica u Gospiću
25.03.2018.
Cvjetnica u Dubrovniku
25.03.2018.
Cvjetnica u osječkoj konkatedrali
25.03.2018.
Cvjetnica u sisačkoj katedrali
25.03.2018.
Na Cvjetnicu kardinal Bozanić predvodi misu u katedrali i križni put na Ksaveru
25.03.2018.
Cvjetnica u đakovačkoj prvostolnici
25.03.2018.
Cvjetnica u varaždinskoj katedrali
25.03.2018.
Cvjetnica u Požegi
25.03.2018.
Deveti dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu i Dubrovniku
25.03.2018.
Cvjetnica u splitskoj prvostolnici
25.03.2018.
Nedjelja Muke Gospodnje u Hvaru
25.03.2018.
Četrdesetsatno euharistijsko klanjanje u katedralnoj župi u Hvaru
25.03.2018.
Veliki tjedan u Vatikanu
25.03.2018.
Tradicionalni križni put s blaženim Alojzijem Stepincem u Lepoglavi
25.03.2018.
Misionari na Danima kršćanske kulture
26.03.2018.
Pohod biskupa Škvorčevića Domu za stare i nemoćne osobe u Velikoj
26.03.2018.
Deseti dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku
26.03.2018.
Preduskrsna konferencija za medije nadbiskupa Đure Hranića
27.03.2018.
Drugi utorak na čast sv. Antunu u Sesvetskim Selima
27.03.2018.
Pohod biskupa Škvorčevića Domu za stare i nemoćne osobe u Požegi
27.03.2018.
Jedanaesti dan manifestacije Dani kršćanske kulture
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.