Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Bivši gangster u Vodnjanu svjedočio o obraćenju

Na poziv župnika Župe sv. Blaža u Vodnjanu vlč. Damira Štifanića, u nedjelju 28. travnja 2024. nakon mise „pro populo“, o svom putu „od ganstera do evangelizatora“ svjedočio je John Pridmore.

Četvrti dan devetnice sv. Dujmu

Četvrtoga dana devetnice sv. Dujmu, na spomendan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2024., svečanu misu u splitskoj prvostolnici predslavio je župnik Župe Svete obitelji na splitskom Sukoišanu fra Kristijan Kovačević. Nakon mise otvorena je izložba Josipa Botterija Dinija.

S. Alemka Štefanko dobitnica priznanja Grada Belišća

Milosrdna sestra Svetoga Križa Alemka Štefanko je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, u sklopu proslave 140. rođendana grada, u utorak 30. travnja 2024., primila nagradu za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti te sveukupnom vjerskom životu grada Belišća.

Papa Franjo čestitao mons. Stojanovu 25. obljetnicu biskupskog ređenja

Apostolski nuncij u Republici Sjevernoj Makedoniji mons. Luciano Suriani je 1. svibnja 2024. u biskupskoj rezidenciji u Skopju uručio skopskom biskupu I strumičko-skopskom eparhu Kiri Stojanovu čestitku pape Franje povodom 25. obljetnice biskupskog ređenja, koju objavljujemo u cijelosti.

Privremena regulacija prometa u Gospiću 4. svibnja

Na dan Susreta hrvatske katoličke mladeži, u subotu 4. svibnja 2024., sukladno izvedbenom projektu prometnog elaborata Privremene regulacije prometa za vrijeme održavanja SHKM-a u gradu Gospiću i dobivenih suglasnosti te Prijave javnog okupljanja MUP-u Policijske uprave ličko-senjske, u gradu Gospiću bit će privremena regulacija prometa u vremenskom razdoblju od 10 do 21 sat.

Doktorirala s. Danijela Kovačević

S. Danijela Kovačević uspješno je obranila doktorski rad pod naslovom „Odgovornost počinitelja, kajanje i ljutnja prema počinitelju kao odrednice visine kazne i spremnosti na opraštanje“, u petak 26. travnja 2024., na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvosvibanjski susret obitelji održan u Đakovu

Obitelji su se okupile na blagdan sv. Josipa Radnika, u srijedu 1. svibnja, u Svetištu Božjeg milosrđa na Ovčari kod Đakova kako bi zajedno molili te proveli vrijeme u zajedništvu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Hodočašće đakovačke sjemenišne zajednice u svetište Gospe Ilačke

Zajednica Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, predvođena svojim odgojiteljima, rektorom Stjepanom Radićem, vicerektorom Davorom Senjanom, duhovnikom Stjepanom Matezovićem i ekonomom Matom Gašparovićem, u srijedu 1. svibnja 2024., posjetila je svetište Gospe Ilačke povodom početka svibanjskih pobožnosti i spomendana sv. Josipa Radnika.

Proštenje sv. Josipa Radnika i 50. obljetnica kapele u Dunjkovcu

U filijalnoj kapeli sv. Josipa Radnika u Dunjkovcu u župi Nedelišće, svečanim euharistijskim slavljem koje je slavio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, u srijedu 1. svibnja proslavljen je blagdan svetog Josipa Radnika, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Treći dan devetnice sv. Dujmu

Trećega dana devetnice sv. Dujmu, na spomendan sv. Venancija, 30. travnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je don Ivan Zovko, župnik Župe Gospe Fatimske sa splitskih Škrapa. Uslijedio je koncert orguljaša Pavla Mašića.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK