Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

13.06.2018 | 16:05 | IKA V - 201106/6

Te Deum na Hrvatskome katoličkom sveučilištu

 Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je 8. lipnja svečani akademski čin s dodjelom nagrada studentima te slavljena misa zahvalnica.

Zagreb, (IKA) - Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je 8. lipnja svečani akademski čin tijekom kojeg su nagrađeni studenti koji su ostvarili najbolji akademski uspjeh u akademskoj godini 2016./2017., dodijeljena je nagrada za izniman diplomski rad, nagrada za doprinos katoličkom identitetu Sveučilišta, nagrada za cjelokupno volontersko djelovanje u Volonterskoj skupini HKS-a, predstavljen je novi studentski list Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Kompas te su proglašeni pobjednici fotografskoga natječaja za 2018. godinu.
Na početku svečanog akademskog čina okupljenima se obratio rektor Hrvatskoga katoličkogo sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić koji je čestitao svim nagrađenim studentima, pohvalivši ih za njihov rad i trud i zaželjevši im puno Božjega blagoslova u budućem radu.

Na temelju Odluke o nagradama studentima za postignuti najbolji uspjeh u akademskoj godini 2016./2017., dodijeljene su nagrade studentima kao poticaj u daljnjem studiranju. Studenti koji su primili nagradu zaključno s 30. rujna 2017. imali su položene sve ispite koji su programom studija predviđeni za tu godinu studija, ne zaostaju u studiju i imali su najveći ostvareni težinski prosjek na svojoj godini studija.
Na Odjelu za povijest nagrade su dobili Marko Kolić, Marija Antoaneta Bašić, Mirela Lončar, Tomislav Smolčić i Valentin Glas. Na Odjelu za psihologiju nagradu su dobili Ivana Malivuk, Marijana Hinek, Mihaela Ovčar, Maria Paluh, Kristijan Žibrat, Jakov Čičko, Valentina Hršak, Daria Šarić i Ana Šeremet. Na Odjelu za sociologiju nagradu su dobile Paula Zujić, Zrinka Babić, Matea Škomrlj, Simona Marčec i Nika Đuho. Na Odjelu za komunikologiju nagrade su primile Madlen Lipić i Paula Marija Stier. Na Odjelu za sestrinstvu nagrade su dobile Katarina Atlagić, Glorija Matić, Nikolina Zemljak, Maja Ćužić, Marijana Matošević i Stella Korenika. Nagrade su predali rektor Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. Ines Sabotič i pročelnici Odjela.
Hrvatsko katoličko sveučilište prvi je put dodijelilo nagradu za izniman diplomski rad. Nagradu za izniman diplomski rad iz povijesti, na temu Značaj humanističko-satiričkog lista Bič u pravaškom novinstvu druge polovice 19. stoljeća kod mentorice prof. dr. Jasne Turkalj dodijeljena je magistri povijesti Veroniki Novoselac, trenutačno i studentici Odjela za komunikologiju. Diplomski rad kolegice Novoselac nagrađen je na Kliofestu i dobio je nagradu „Ferdo Šišić" za diplomski rad.
Na prijedlog sveučilišnoga kapelana Odilona Singboa Sveučilište je dodijelilo nagradu i za promicanje katoličkoga identiteta studentici 3. godine preddiplomskoga studija komunikologije Matei Vidulić. Vlč. Odilon u svom je obrazloženju napisao da je kolegica Vidulić „svojim formalnim i neformalnim angažmanima na raznim područjima našega Sveučilišta pokazala otvorenost, uključivost i, nadasve, veliko pouzdanje u Boga za kojeg je nedvojbeno uvjerena da vodi život svakoga od nas, pa i u onim trenucima kada nam nisu neke stvari jasne. Osjećaj pripadnosti ovoj akademskoj ustanovi izrazito je vidljiva u njezinu životu i ponašanju. Njezina vedrina, strpljivost i otvorenost na suradnju očito potvrđuju ono što u sebi nosi i ono na što su pozvani Kristovi učenici – biti radosni svjedoci Božje ljubavi."
Uime nagrađenih studenata prisutnima se obratila studentica 3. godine preddiplomskoga studija komunikologije Paula Marija Stier, između ostaloga rekavši: „Vjerujem da ne govorim samo u svoje ime kada kažem da mi je drago što mogu biti dio ovakve priče, priče jednog mladog sveučilišta koji raste u svakom smislu – u znanju, u broju studenata, kreativnosti, potencijalu, pa čak i kada je riječ o samom Kampusu. Lijepo je što smo dio jednog mjesta koje nastoji ne samo pružiti nam kvalitetno obrazovanje, nego da iz ovog mjesta izađemo kao formirani mladi ljudi, svjesni da ako želimo biti svjetlost ovome svijetu, moramo krenuti od sebe, od svog vlastitog truda i odgovornosti. Prije dva dana, zajedno s kolegama s treće godine preddiplomskoga studija komunikologije, imali smo susret s našim profesorima u znaku zahvale za ove tri godine studija. U takvim trenucima zaista shvatiš da, iako je tvoj život, tvoji uspjesi nisu samo tvoji, već plod truda, rada i ljubavi mnogih koji su na ovakav ili onakav način završili na tvom putu."
Naglašavajući važnost zajedništva i povezanosti svih volontera u njihovu volonterskom radu, Sveučilište je ove godine nagradu za cjelokupno volontersko djelovanje dodijelilo prvoj voditeljici volonterske skupine Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, asistentici na Katedri za teologiju Valentini Šipuš.
Tijekom svečanoga akademskog čina predstavljen je studentski list Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Kompas. Riječ je o ostvarenju projekta započetog u ljetnome semestru akademske godine 2016./2017., kao izvannastavna aktivnost u obliku radionice „Novinarsko izražavanje kroz tekst i fotografiju". Radionice su bile otvorene studentima svih sveučilišnih odjela, s krajnjim ciljem pokretanja sveučilišnoga lista. O listu je govorio njegov urednik asistent Ivan Uldrijan. Rektor Tanjić posebno je priznanje zatim uručio je urednicima mentorima Ivanu Uldrijanu i doc. dr. Krunoslavu Novaku za pokretanje studentskoga lista HKS-a.
Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od 10. travnja do 5. svibnja 2018. po peti put održan je fotografski natječaj s temom Ulična fotografija. Natječaj je bio organiziran u cilju promocije kreativnosti studenata HKS-a. Pokrovitelj natječaja je župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. Na natječaj se prijavilo 37 autora i ukupno 100 fotografija. Doc. dr. Novak ukratko je predstavio predispozicije natječaja, pohvalivši autore i najavivši da će sljedeći fotografski natječaj biti najavljen u novom broju Kompasa koji izlazi krajem 2018. godine. Uime povjerenstva o fotografijama je govorio član povjerenstva mr. Tomislav Murati, koji je kao član Povjerenstva već peti put ocjenjivao fotografije, te je ustvrdio da su ovogodišnji autori fotografija na visokom nivou vodili računa o poštovanju teme, razini kvalitete, tehničkoj korektnosti i o općem umjetničkom dojmu fotografije. Prvo mjesto osvojila je Maja Marijan s fotografijom Vienna, drugo mjesto osvojila je Andrea Kornet s fotografijom Starost i glazba, dok je treće mjesto osvojila Bernarda Anja Buden s fotografijom Djevojčica sa snovima.
Svečani akademski čin završio je predstavom studenata Odjela za komunikologije Stilske vježbe. U glazbenom dijelu akademskog čina sudjelovali su Mješoviti zbor studenata HKS-a i vokalni sastav A Clapella.
Uslijedila je svečana misa kojom je akademska zajednica zahvalila Bogu za obilje primljenih darova u akademskoj godini 2017./2018. Misu zahvalnicu predvodio je rektor Tanjić u zajedništvu s kapelanom Singboom, izv. prof. Jerkom Valkovićem, doc. dr. Novakom, o. Božidarom Nagyom i o. Ivicom Musom.
Na misi je pjevao mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestre Franke Zorić Umiljanović.

Primiti pričest znači primiti živoga Krista koji nas preobražava iznutra
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 19. kolovoza 2018.
Bog želi spasiti čitavog čovjeka, dušu i tijelo
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2018.

23.08.2018.
Split: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi
23.08.2018.
100. obljetnica zavjetne procesije sv. Roka u Prapatnici
23.08.2018.
Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarizama
23.08.2018.
Blagoslov oltarne slike u crkvi Bl. Miroslava Bulešića
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
23.08.2018.
Devetnica Gospi od Suza u Pleternici
23.08.2018.
Šibenik: Projekcija filma "Odvažnost šutnje"
24.08.2018.
Obilježavanje 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
29.08.2018.
„Dječje ljeto" u Slavonskome Brodu
30.08.2018.
Hodočašće ministranata Varaždinske biskupije u Ludbreg
31.08.2018.
Vikend u Karmelu za djevojke koje razmišljaju o duhovnom pozivu
31.08.2018.
Proslava blagdana Gospe od Suza u Pleternici u znaku 10. obljetnice metropolije
02.09.2018.
120. obljetnica djelovanja redovnica Sv. Križa u Slavonskom Brodu
05.09.2018.
Trodnevnica i blagdan Male Gospe u Stenjevcu
08.09.2018.
Dan hrvatskih mučenika na Udbini
08.09.2018.
287. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj
10.09.2018.
Prvi dan 3. NSHKO: Okrugli stol „Izazovi suvremenih obitelji"
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
11.09.2018.
Drugi dan 3. NSHKO: Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame"
12.09.2018.
Treći dan 3. NSHKO - dan za kulturu: Predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili" i za djecu „Ružno pače"
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
16.09.2018.
Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu
23.09.2018.
Proslava blagdana padra Pija kod kapucina u Zagrebu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.