Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Papa: Pomozimo mladima da otkriju Božji plan za njih, a ne plan tržišta

Osloboditi se nedohvatljivih stereotipa koje nam tržišta pokušavaju nametnuti i živjeti život u duhu odgovornosti i poniznosti, cilj je koji je papa Franjo preporučio članovima Zaklade Blanquerna iz Barcelone, nasljednici vizije blaženoga Ramóna Llulla, koje je u petak, 3. svibnja primio u audijenciju, objavio je Vatican News.

Citius, altius, fortius, communiter

Za izdanje lista "L`Osservatore Romano" od 3. svibnja, Giampaolo Mattei, predsjednik vatikanskog sportskog saveza "Athletica Vaticana", osvrnuo se na dva znaka mira koje Olimpijske i Paraolimpijske igre nude svijetu. Naime, 36 sportaša tima MOO za izbjeglice na Olimpijske igre u Parizu 2024. doći će iz 11 različitih zemalja te će tako predstavljati više od 100 milijuna raseljenih osoba.

Dan za danom ulazio je u primljene stigme

Kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca, u četvrtak 2. svibnja predslavio je svetu misu u San Giovani Rotondu prigodom 25. obljetnice beatifikacije svetog Pija iz Pietrelcine, objavljeno je na mrežnim stranicama Dikasterija za kauze svetaca. U nastavku donosimo cjelovit prijevod Kardinalove homilije.

U Puli otvoren „Adria Camino Festival“

Međunarodni „Adria Camino Festival“ otvoren je 2. svibnja 2024. u Puli, u organizaciji Bratovštine sv. Jakova – Hrvatska uz podršku klastera Južna Istra.

Mir se temelji na istini ljudske osobe

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na Pastoralnom institutu Redemptor Hominis Papinskog lateranskog sveučilišta održao je 2. svibnja lectio magistralis pod naslovom „Obilježja i kriteriji pastorala mira“. Glavni i opširniji naglasci predavanja, koje je održano u sklopu ciklusa studija Mirovne znanosti i međunarodna suradnja, objavljeni su u izdanju lista „L`Osservatrore Romano“ od 2. svibnja.

Peti dan devetnice sv. Dujmu

Petog dana devetnice sv. Dujmu, na blagdan sv. Atanazija Aleksandrijskog, 2. svibnja 2024., svečanu misu u splitskoj prvostolnici predslavio je župnik Župe Svete Trojice na Poljudu fra Frano Delić.

Misterij zajedničke slobode

U izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 2. svibnja, prigodom proslave svetkovine Uskrsnuća Gospodnjeg po Julijanskom kalnedaru, objavljeni su naglasci uskrsne poruke ekumenskog patrijarha Bartolomeja koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Biskup Škvorčević primio nacionalne pobjednike Vjeronaučne olimpijade

Učenike iz Požeške biskupije koji su pobijedili na državnom natjecanju iz vjeronauka održanom od 22. do 24. travnja 2024. u Baški na Krku, primio je 2. svibnja u požeškom Biskupskom domu umirovljeni požeški biskup i apostolski upravitelj Požeške biskupije Antun Škvorčević.

Zabok: Okupila se generacija maturanata 1978. sa Šalate

Euharistijskim slavljem u Zaboku u srijedu 1. svibnja proslavljena je 39. godišnjica ređenja vlč. Stjepana Lončara i 46. godišnjica mature njegove generacije iz Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati, objavljeno je na mrežnoj stranici Župe sv. Jelene.

Objavljena knjiga fra Stipe Kljajića „Smutnje po Mateju“

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je knjiga „Smutnje po Mateju“ izv. prof. dr. fra Stipe Kljajića, koja donosi izbor evanđeoskih ulomaka koji pred čitatelje nerijetko stavljaju određeni interpretacijski problem ili dilemu i čije razumijevanje zahtijeva pažljivo tumačenje, priopćili su 2. svibnja 2024. iz KS-a.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK