Novosti
   Vijesti
   Najave
   Prikazi
   Dokumenti
   Traži
   Foto servis
   Tjedni bilten
   O nama
   English

10.08.2018 | 14:21 | IKA V - 202306/8

Svjetski susreti obitelji - dar za Crkvu već 25 godina

 Prilog Hrvatskoga programa Radio Vatikana uoči Svjetskoga susreta obitelji koji će se od 21. do 26. kolovoza održati u Dublinu o temi „Evanđelje obitelji – radost za svijet".

Vatikan, (IKA) - Dublin je grad koji je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski susret obitelji, koji će se održati od 21. do 26. kolovoza o temi „Evanđelje obitelji – radost za svijet". Taj važan međunarodni događaj okuplja obitelji iz cijeloga svijeta kako bi zajedno slavile, molile i razmišljale o važnosti braka i obitelji kao temelja našega života, društva i Crkve, ističe se u prilogu Hrvatskoga programa Radio Vatikana uoči susreta. Susret u Irskoj bit će IX. svjetski susret obitelji, gotovo 25 godina poslije prvoga, održanoga na poticaj sv. Ivana Pavla II. u Rimu. Susreti su to koji su kroz vrijeme održani u nazočnosti trojice papa: Karola Woytile, Benedikta XVI. i pape Franje.
U nedjelju 6. lipnja 1993. godine Trg Sv. Petra bio je ispunjen obiteljima Pokreta fokolara povodom Family Festa. Sveti Ivan Pavao II., koji je slavio završnu misu tog događaja, iskoristio je tu prigodu te objavio važnu vijest. Istodobno s Međunarodnom godinom obitelji, koju je Organizacija ujedinjenih naroda odredila za 1994. godinu, i Katolička Crkva slavit će Godinu obitelji. Središte tih 12 mjeseci bit će Svjetski susret obitelji koji će se održati u Rimu 8. i 9. listopada 1994. godine, o temi „Obitelj – srce civilizacije ljubavi", rekao je tada sveti Ivan Pavao II.

Kao i Svjetski dani mladeži, i susreti obitelji nastali su iz proročke intuicije Karola Wojtyle, postali su dar za Crkvu i razvijaju se bogateći se novim papinstvima. Uključujući Dublin, susret obitelji do sada se održao u šest gradova – u Rimu dva puta, zatim u Riju de Janeiru, Manili, Valenciji, Ciudad de Mexicu, Milanu i Philadelphiji, odnosno na tri kontinenta.

Prvom je susretu prethodio niz dokumenata Ivana Pavla II. koji je već godine 1981. apostolskom pobudnicom 'Familiaris consortio', očitovao važnost obitelji u njegovu pontifikatu. U veljači 1994. godine papa Wojtyla objavio je Pismo obiteljima, u kojemu je pak naglasio hitno potrebnu izgradnju „civilizacije ljubavi" utemeljene na obiteljima. Upravo je to bila tema Svjetskoga susreta održanoga te godine u Rimu, na kojemu je papa potaknuo kršćanske obitelji da se upitaju prije svega koji je njihov identitet i koje je njihovo poslanje. Tijekom te godine papa Wojtyla objavio je i jedno pismo upućeno djeci, a obitelji je posvetio i poruku za Svjetski dan mira.
Tri godine nakon prvoga susreta sveti Ivan Pavao II. pozvao je obitelji iz cijeloga svijeta u Brazil, u Rio de Janeiro, gdje se susret održao 4. i 5. listopada 1997. o temi „Obitelj – dar i obveza, nada čovječanstva". A poslije sljedeće tri godine, susret je u Rimu održan u posebnom okviru Jubileja 2000. godine, i bio je posvećen djeci, „proljeću obitelji i društva". Tom je prigodom sveti Ivan Pavao II. veliki dio svoje kateheze posvetio krizi u obiteljima. Pred brojnim razorenim obiteljima, rekao je papa na Trgu Sv. Petra 14. listopada 2000. Godine, Crkva se osjeća pozvanom, ne izraziti strog i ravnodušan sud, nego unijeti u rane brojnih ljudskih drama svjetlost Božje riječi, popraćenu svjedočanstvom njegova milosrđa.
U siječnju 2003. godine Svjetski susret obitelji prvi se put održao u Aziji, u Manili. U njegovu je središtu bila tema „Kršćanska obitelj, dobra vijest za Treće tisućljeće". Papa sveti Ivan Pavao II. nije bio prisutan na susretu, ali se obratio sudionicima putem televizije. Obitelj utemeljena na braku, baština je čovječanstva; ona je doista dobra vijest za muškarce i žene našega vremena, istaknuo je tada papa Wojtya.

U podnevnom nagovoru, dan nakon završetka susreta u Manili, sveti Ivan Pavao II. najavio je da će se sljedeći Svjetski susret obitelji održati u Valenciji. Ali, na taj je susret otišao njegov nasljednik Benedikt XVI., koji je u središte pozornosti stavio temu prenošenja vjere. Vjera se, prema njegovim riječima, uči kod kuće, tamo i raste i jača kroz molitvu i kršćansku praksu.

Šesti svjetski susret obitelji održao se u siječnju 2009. godine u Ciudad de Mexicu. Kao što je papa Wojtyla učinio u Manili, i papa Benedikt XVI. se putem televizije povezao sa sudionicima susreta. Govorio je o obitelji koja odgaja za ljudske i kršćanske vrijednosti, i upozorio na varljivi pojam slobode, i na subjektivne pobude pojedinca koje ugrožavaju nerazrješivost braka.

Sljedeći se susret opet održao u Europi, u Milanu, a tema mu je bila „Obitelj, rad i blagdan". Vrlo su značajne riječi koje je Benedikt XVI. posvetio obiteljima koje trpe zbog rastave. Mislim da je važna zadaća župe, katoličke zajednice da stvarno učine sve što je moguće kako bi one osjetile da su voljene i prihvaćene, kazao je papa Benedikt XVI. 3. lipnja 2012. godine.

S papom Franjom Svjetski susreti obitelji potpuno su uključeni u sinodski hod koji je Papa zacrtao u svrhu obnovljenoga pastorala obitelji. Susret održan u Philadelphiji u rujnu 2015. godine, uslijedio je nakon izvanredne sinode 2014. godine posvećene obitelji, i održan samo mjesec dana prije redovne sinode o temi „Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu". U tom su američkom gradu obitelji iz cijeloga svijeta razgovarale o ljubavi kao poslanju koje obitelj čini živom u punini. U Philadelphiji je papa Franjo istaknuo da se Božji san nastavlja ostvarivati u snovima brojnih parova koji imaju hrabrosti od svojega života učiniti obitelj. Nije propustio istaknuti brojne izazove i probleme s kojima se obitelji danas moraju suočavati, te pozitivno ocijenio prinos koji obitelj može dati Crkvi i društvu. Osim toga, potaknuo je obitelji da pomognu Crkvi, da i dalje budu „proroštvo" za ranjeni ljudski rod, proroštvo mira, nježnosti i ljubavi.

Upravo je radost obiteljske ljubavi u središtu svjetskoga susreta u Dublinu, koji će, kako se nada papa Franjo, biti prigoda za temeljitije promišljanje i razmjenu mišljenja o sadržaju apostolske pobudnice Amoris laetitia.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije
Homilija splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, Sinj, 15. kolovoza 2018.
Bog želi spasiti čitavog čovjeka, dušu i tijelo
Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2018.

19.08.2018.
Biskup Palić u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču
19.08.2018.
Mise za bolesnike u Aljmašu
19.08.2018.
Obljetnica smrti biskupa Marka Culeja
20.08.2018.
Zagreb: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjoj školi
23.08.2018.
Split: Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi
23.08.2018.
100. obljetnica zavjetne procesije sv. Roka u Prapatnici
23.08.2018.
Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarizama
23.08.2018.
Blagoslov oltarne slike u crkvi Bl. Miroslava Bulešića
23.08.2018.
47. obiteljska ljetna škola s temom „Obitelj i duševno zdravlje"
23.08.2018.
Devetnica Gospi od Suza u Pleternici
23.08.2018.
Šibenik: Projekcija filma "Odvažnost šutnje"
24.08.2018.
Obilježavanje 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
26.08.2018.
Generalni kapitul Kapucinskoga reda
30.08.2018.
Hodočašće ministranata Varaždinske biskupije u Ludbreg
31.08.2018.
Vikend u Karmelu za djevojke koje razmišljaju o duhovnom pozivu
31.08.2018.
Proslava blagdana Gospe od Suza u Pleternici u znaku 10. obljetnice metropolije
05.09.2018.
Trodnevnica i blagdan Male Gospe u Stenjevcu
08.09.2018.
Dan hrvatskih mučenika na Udbini
08.09.2018.
287. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj
11.09.2018.
Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije
15.09.2018.
Papin pohod Palermu
23.09.2018.
Proslava blagdana padra Pija kod kapucina u Zagrebu
12.10.2018.
Međunarodni znanstveni simpozij uz 400. obljetnicu dolaska franjevaca kapucina u Zagreb
14.10.2018.
Svečana euharistija uz završetak kapucinskog Jubileja
Daljnje korištenje vijesti u medijima samo uz prethodno odobrenje izdavača.
Copyright © 2007, Informativna katolička agencija.